Televizija BIR – Poruka vjere, poruka dobra: Nusret Isanović o intelektualnoj budnosti

Date:

U petoj emisiji Poruka vjere, poruka dobra koja se emituje u iftarskom programu televizije BIR o intelektualnoj budnosti govorio je dr. Nusret Isanović.

Dr. Isanović je tokom razgovora sa Edinom Hamzakadićem govorio o pristupu Kur'anu u ibadetskom i intelektualnom smislu.

– Svojstveno je čovjeku da svodi mnogoznačja Kur'ana na ono što Kur'an ne bi smio da bude. Kur'an treba čitati sa razumijevanjem. Bilo bi dobro da se tokom ramazana, ali i mimo njega svakodnevno družimo sa Kur'anom; ne samo sa njegovim arapskim tekstom, jer nam i njegovi prevodi mogu biti korisni. To je važno zbog toga što nam Kur'an nije darovan samo da ga čitamo i prepuštamo se njegovim zvukovima, nego i da vrijednosti Kur'ana provodimo u vlastiti život – poručio je dr. Isanović.

Nudeći praktične savjete u kontekstu odnosa prema kur'anskom tekstu, dr. Isanović je ukazao na razliku između takozvanog uobičajenog i idealnog pristupa Kur'anu.

– Ovo je prilika, blago govoreći, da sugeriram uvaženim vjernicima da se ne odnosimo prema Kur'anu onako kako se, nažalost, uobičajeno odnosimo; a to je da ga samo čitamo ili da ga učimo mrtvima. Treba da mu se obraćamo kao živoj uputi i nečemu što treba da bude u osnovi oblikovanja našeg života i njegovog usmjeravanja – naglasio je dr. Isanović.

Na samom kraju razgovora, dr. Isanović je ukazao na nekoliko praktičnih detalja kojima možemo upotpuniti naše ramazansko vrijeme

– Obilježimo ovaj ramazan istinskim susretom sa Gospodarom svjetova, preispitujmo se, analizirajmo gdje smo u odnosu na Gospodara i u odnosu na nas same. Imajmo vlastiti itikaf kako bismo prošli kroz stanja nas samih, radimo na povećanju svijesti o velikim blagodatima koje nam je Gospodar dao. Bitno je da Ga molimo za prosvjetljenje naših duša i odmaknemo se od hedoniziranja ramazana – kazao je dr. Isanović.

Serijal Televizije BIR Poruka vjere, poruka dobra emituje se u iftarskom programu tokom cijelog ramazana a sniman je u auli Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Emisiju uređuju Emira Musa, Edin Hamzakadić, Maid Dizdarević i Amina Svraka.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related