Tešanj: 95 tona pomoći narodu Sirije

U akciji su učestvovale džematlije iz svih džemata Medžlisa IZ-e Tešanj, a pridružili su se i brojni privrednici. Tokom akcije prikupljeno je  95. 211kg pomoći u prehrambenim artiklima, od kojih je najznačajnija količina brašna – 79.612 kg,  ulja 8.834 litra, tjestenine 6.111 kg i 654 kg ostalih prehrambenih artikala, te novčana sredstava za prevoz pomoći do naroda Sirije u iznosu od 7.161,00 KM. 

Sva pomoć je prikupljena i u organizaciji ovog Medžlisa dostavljena u skladište MFS EMMAUS, koja će izvršti transport pomoći do naroda Sirije.  Po nalogu glavnog imama i predsjednika IO akciju su vodili i koordinirali Ševal ef. Delić prof, koodinator za socijalna pitanja i Rašid Orlović, koordinator za rad sa NVO.

Zahvaljujući na predatoj pomoći koordinator akcije ispred MFS EMMAUS Elmedin Škrebo, istakao da je, pored izuzetno velike količine pomoći u namirniciama, posebna vrijednost ove tešanjske akcije što su prikupljena i novčana sredstva potrebna za prevoz pomoći do naroda Sirije i što je Medžlis IZ-e Tešanj organizirao prikupljanje i dovoz pomoći do skadišta EMMAUS-a. 

Nakon isto ovako uspješne akcije provedene 2017. godine  za narod Sirije  (preko 120 tona brašna, preko 5.000 l ulja, preko 3 tone tjestenine, … 12.946 KM), prošlogodišnje akcije mreže mladih ovog Medžlisa za pomoć migrantima, te sergije za pomoć narodu Sirije po nalogu Rijaseta IZ-e u BiH,  tešnjaci su i ovom akcijom pokazali svoju veliku humanost.  

Rašid Orlović