Tešanj: Privrednici i stručnjaci o vakufu

Učestvovali su: mr. Fuad ef. Omerbašić, ujedno i domaćin i moderator,  dr. Venan Hadžiselimović izvršni direktro Hifa OIL d.o.o. (zbog odsutnosti dijelove njegovog planiranog izlaganja čitao je  moderator  , Fuad Šišić dipl. ing. maš., bivši Općinski načelnik, Zejnil Rebihić – Rijaset IZ-e u BiH,  mr. Senad Ćeman- Fakultet islamskih nauka, dr. Mustafa Hasani – predsjednik UO Vakufske direkcije i dr. Senaid Zaimović – direktor Vakufske direkcije. Učesnicima se obratio i dr. Mesud Ajanović – izvršni direktor Udruženja privrednika Biznis Jelah-Tešanj koji je govorio o stvaranju sinergije između članica Udruženja i IZ-a.

Uvodničar je bio mr. Fuad ef. Omerbašić koji je govorio o legimitetu i legalitetu vakufa, kao i pojedinačnom dobročinstvu kao trajnom dobru i doprinosu razvoju i jačanju lokalne zajednice.

Učesnici su govorili o vakufu i njegovoj ulozi u nastajanju i razvoju  javnih dobara, spominjući činjenicu da je i grad Tešanj nastao kao urbana sredina vakufom Ferhad-bega, a taj dan 10.12. obilježava se kao Dan grada Tešnja. Bilo je govora o iskustvima drugih država i potrebama prilagođavanja uloge vakufa u sekularnom društvu.

U okviru svoga izlaganja direktor Vakufske direkcije dr. Zaimović je istakao zadovoljstvo organizacijom i kvalitetom ovog okruglog stola.

Na kraju je od učesnika Okruglog stola imenovana komisija za obradu i javno prezentovanje radova  u sastavu: dr. Zaimović, mr. Omerbašić,  Šišić i predsjednik IO Zehrudin Kruško.