Tešanj: Ramazan uz direktan TV prijenos

Date:

Na području Medžlisa Islamske zajednice Tešanj (MIZ) i u okolnostima pandemije održavaju se tradicionalne ramazanske aktivnosti, u skladu sa instrukcijama viših organa IZ-e i važećim propisima državnih organa.

Kako u tim uslovima vjernici nisu u mogućnosti na uobičajen način izvršavati svoje vjerske potrebe i prisustvovati vjerskim obredima u džamijama, Medžlis IZ-e Tešanj je organizovao niz aktivnosti u cilju olakšavanja tih uslova i približavanja ramazanskog ugođaja vjernicima. Štampane su vaktije za tešanjsko područje i distribuirane u svako domaćinstvo, izvršena dezinfekcija svih džamija, obezbijeđena je pomoć za one kojima je potrebno i putem džamijskih odbora i korodinatora distribuirana u domaćinstva.

Nastavljena je i tradicija obilježavanja Dana džamija u džamiji džemata Novi Miljanovci u kojoj je u četvrtak, 07.05.2020. održana 14. tradicionalna večer Kur’ana, ali bez prisustva džematlija. Program manifestacije je sniman i kasnije emitovan u programu televizije SMART. Kur'an su učili hafizi zaposleni imami u Medžlisu IZ-e Tešanj: Nermin-ef. Ibrahimović, Ahmed ef. Bukvić, Almir-ef. Salkanović i Anes-ef. Mulić, a prigodne ilahije Belmin-ef. Bašić i Ahmed Kruško, učenik Gazi Husrev-begov medrese.

Glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj Fuad-ef. Omerbašić održao je prigodnu besjedu i uputio poruke džematlijama. Pored izvođača programu su prisustvovali predsjendik IO Medžlisa IZ-e Tešanj Zehrudin Kruško i rukovodstvo Ilmijje Suljo ef. Djedović prof. i Dževad-ef. Hasanbašić.

Najuspješniji džemat u prikupljanju sredstava zekata na području BiH

Na isti način obilježena je i 17. noć ramazana tradicionalnim programom u džematu Vukovo, kao centralna manifestacija Medžlisa IZ-e Tešanj.

Na značaj i poruke Bedra podsjetili su džematski imam Mirnes-ef. Alić i glavni imam Omerbašić koji je naglasio da je džemat Vukovo najuspješniji džemat u prikupljanju sredstava zekata na području BiH.

Ono što je posebno obradovalo vjernike i što su uz pohvale prihvatili je direktan prijenos hutbi petkom i svakodnevni prenos hafiske mukabele iz Čarši-džamije u Tešnju putem TV „SMART“ i pregled prenosa na youtube.

Prvu hutbu u Čarši-džamiji u Tešnju u ramazanu održao je glavni imam efendija Omerbašić u petak, prvog dana ramazana, drugu muftija zenički hafiz dr. Mevludin-ef. Dizdarević 01.05.2020., a treću, u skladu sa novom Instrukcijom Rijaseta, u prisustvu džematlija i uz pridržavanje mjera zaštite, uz također direktan TV prijenos na TV SMART zamjenik reisu-l-uleme dr. Enes-ef. Ljevaković 15. ramazana, odnosno 8.maja 2020.

Tradicionalnu hafisku mukabelu uz direktan TV prijenos ove godine napamet uči deset učača, što je do sada najveći broj.

Učači su Enver-ef. Kurtić, imam Čarši-džamije, hafiz Emir Ćeman, hafiz Nermin-ef. Ibrahimović, imam Dibekhana džamije u Tešnju, hafiz Almir-ef. Salkanović, imam džemata Ljetinić, hafiz Ahmed-ef. Bukvić, imam džemata Hamzibegove džamije, hafiz Mustafa Sinanović, učenik Gazi Husrev-begov medrese, hafiz Anes-ef. Mulić, imam džemata Jevadžije, hafiz Hamdo Solo, te učenici medrese Mustafa Sprečak i Muhamed Mešić. 


(Rašid Orlović/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related