TIKA poslala 40 tona pomoći azerbejdžanskim civilima

Date:

Turska Agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) azerbejdžanskim civilima koji žive blizu linije fronta, a koji su izloženi armenskim napadima, poslala je 40 tona pomoći osnovnih namirnica.

Paketi pomoći su nakon ceremonije kojoj su prisustvovali ambasador Republike Turske u Bakuu Erkan Ozoral, pomoćnik čelnika Državnog komiteta Azerbejdžana za pitanja izbjeglica i prisilno raseljenih Fuad Huseynov te koordinator TIKA-e za Baku Teoman Tiryaki, poslani stanovništvu.

Ozoral je tom prilikom kazao kako je Turska uz Azerbejdžan i u dobrim i lošim danima.

Naveo je kako su Turska i Azerbejdžan ”dvije države, jedan narod“.

-Do kraja podržavamo Azerbejdžan u njegovoj borbi pokrenutoj za oslobađanje vlastite teritorije. Naša podrška nije samo zato što smo braća, nego i zato što narod Azerbejdžana s pravom vodi borbu. Nećemo napustiti našu braću- rekao je Ozoral.

Huseynov je kazao kako se azerbejdžanski narod bori kako bi oslobodio vlastitu teritoriju.

Dodao je kako u toj borbi osjećaju veliku podršku turske države i naroda, te zahvalio Turskoj i TIKA-i na donaciji, javlja Anadolu Agency (AA).

Koordinator TIKA-e Tiryaki rekao je kako je nedavno pripadnicima Crvenog polumjeseca koji se nalaze na terenu u zoni sukoba podijeljeno 500 torbi za prvu pomoć, a danas je poslana pomoć u vidu hrane za porodice koje su zbog sukoba bile prisiljene napustiti svoje domove.

Pomoć od 40 tona bit će podijeljena za oko 2.000 porodica koje se nalaze u Tartaru, Agdamu, Berdeu, odnosno područjima u blizini linije fronta.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related