Tradicija nije prekinuta: Top s Kicelja označio početak ramazana u Tuzli

Date:

Top s uzvišenja Kicelj označio je početak ramazana u Tuzli. Plotun je kao i prethodnih godina ispalio Nakib Husagić, javlja Anadolu Agency (AA).

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla hafiz Ahmed ef. Huskanović je tom prilikom rekao:

– S brda Kicelj s kojeg se vidi veći dio Tuzle pucanj iz topa je označio početak mjeseca ramazana. Zahvaljujući našim donatorima, Gradskoj upravi i ostalim privrednicima ovaj top će u ramazanu najavljivati iftare. Molim Alllaha dž.š da nam u ovom mjesecu podari punu zdravlja, rahatluka, dobrog raspoloženja i da nas sačuva od ovog iskušenja u kojem smo trenutno. Nadam se da ćemo imati jako lijepih trenutaka – kaže Ahmed ef. Huskanović.

Ramazan koji je nastupio zbog pandemije COVID-19 je jedan od najspecifičnijih koji pamtimo.

– Specifično jeste, ali danas sam od jednog kolege čuo jednu lijepo izjavu i ponovit ću je ‘jeste da su naše džamije zatvorene i mi smo najčešće zatvoreni u svojim kućama, ali Allah dž.š. s akšam-namazom večeras otvara osam dženetskih vrata i vrijednost ramazana neće nimalo biti umanjena’. I zato iskoristimo ga razgovarajući sa sobom, sa svojim najbližim u porodici, iftareći sa svojim najbližim u porodici, imamo sigurno jako puno toga što smo u ovom nekom vremenu možda i zaboravili i zapostavili. Nadamo se da će se što prije ova epidemiološka situacija promijeniti – kazao je ef. Huskanović.

Top s brda Kicelj iznad Tuzle će svih dana u mjesecu ramazanu označavati vrijeme iftara.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related