Tradicija vraćena u Banju Luku: Počelo učenje hafiske mukabele

Muhedin ef. Spahić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Banjaluka, prije hafiske mukabele predvodio je hutbu i klanjao džumu namaz, te predstavio četiri hafiza.

“Poruke koje sam danas poslao vjernicima su išle u tonu da budemo zahvalni na blagodatima kojima nas je Bog dragi počastio i, ako budemo tako postupali, Bog dragi će nam dati više”, rekao je Spahić i čestitao predstojeći mubarek ramazan.

On je naveo da je Banjaluka je bila grad hafiza, jer je prije 60, 70 godina u svakoj džamiji bio hafiz.

“Hafiske mukabele su ovdje bile tradicionalne i mi smo u Islamskoj zajednici toga duboko svjesni, zato smo krenuli u ovu aktivnost. Punu podršku smo imali od Muftijstva banjalučkog, Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice i vjerujem, ako Bog da, da ćemo s ovim aktivnostima nastaviti narednih godina”, kazao je Spahić.

Prema njegovim riječima, hafizi koji u Ferhadiji uče mukabelu su Mustafa, gost iz Turske, Nedim Botić, hafiz iz Bosanske Dubice, Muamer Okanović, imam džamije Ferhadija i Vedad Spahić, koji je tek završio medresu. Hafizi će svaki dan proučiti po jedan džuz iz Kur'ana i tako do kraja ramazana kompletan Kur'an.

“Za nas je ovo jako važno i jako bitno i vjerujem da ćemo uz Božiju pomoć ramazan provesti u dobrom raspoloženju i da ćemo dočekati srećni bajramske dane”, rekao je Spahić.

Za hafiske mukabele, rekao je da je to jedan lijep običaj da se hafizi koji obitavaju u jednom gradu okupe, obično u centralnoj džamiji, i uče hafisku mukabelu. Banjaluka se pridružila drugim gradovima među kojima su Sarajevo, Tuzla, Zenica, Mostar, kao i gradovi u Krajini.

“To je ono što je svojstveno ovim područjima. Naravno, ima i u drugim mjestima da se uče hafiske mukabele, jedan od hafiza koji je učesnik ove hafiske mukabele prošle je godine učio hafisku mukabelu u Švicarskoj. Naravno, u okviru džemata Islamske zajednice u BiH”, kazao je Spahić.

Prema njegovim riječima, vođeni su mišlju da je njihova obaveza da Banjaluci vrate ovaj običaj.

“Mjesec ramazan je mjesec Kur'ana, jer u ramazanu je počelo objavljivanje Kur'ana, tako da, ako Bog da, vidim da su i reakcije džematlija pozitivne”, kazao je Muhedin ef. Spahić i dodao da ih to čini posebno srećnim.