Tradicionalna manifestacija u Bugojnu: Šehidima dova, živima opomena

Date:

Medžlis Bugojno i Udruženje građana porodica stradalih Vrbanja 1993 organizuju tradicionalnu manifestaciju „Šehidima dova- živima opomena“ u pomen na stradanje 45 bošnjačkih civila Vrbanje, Vrpeći i Crniča, prije 27 godina. Zločin su počinili pripadnici HVO i HV-a.

Manifestacija počinje u petak, 17.jula kada će u svim džamijama na području medžlisa Bugojno biti proučen Jasini šerif pred duše šehida Vrbanje. Navečer od 20,45 sati kod spomen obilježja u Vrbanji biće održano Večer ilahija i kasida, te Performans „Majka“.

U subotu, 18. jula u 11,30 delegacije će položiti svijeće i proučiti Fatihu ispred Centralnog šehidskog spomen obilježja u Bugojnu, a pola sata kasnije ispred šehidskog spomen obilježja u Vrbanji, gdje je predviđeno i obraćanje predstavnika vlasti svih nivoa, te načelnika općine Bugojno. U 12,45 biće proučen Jasini šerif. U 13 sati podne namaz, a od 13,30 sati u mjesnoj džamiji će biti održan prigodan vjerski program, vazu nasihat gostiju. Od 14,30 sati biće organizovan obilazak šehitluka u Vrbanji.

Manifestacija će biti okonačana u nedjelju 19. jula obilaskom mjesta zločina Čizmine kuće u 8 sati gdje će biti održano polaganje cvijeća i učenje Fatihe.

A. Mandžić

Program manifestacije
Program manifestacije “Šehidima dova, živima opomena”

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related