Tradicionalno čestitanje Kurban-bajrama kod reisu-l-uleme dr. Husein ef. Kavazovića

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) Husein ef. Kavazović bio je danas domaćin tradicionalnog bajramskog čestitanja, organiziranog u sjedištu Rijaseta IZ u BiH povodom Kurban-bajrama.
Čestitanje reisu-l-ulemi Kavazoviću upriličeno je u njegovoj Kancelariji, nakon što je jutros predvodio hutbu i uputio poruku vjernicima na Bajram-namazu u Gazi Husrev-begovoj džamiji.
Na čestitanje su došli brojni čestitari – predstavnici diplomatskog kora, Islamske zajednice u BiH, javnog i političkog života, akademske zajednice i drugi.
Među čestitarima bili su i najmlađi, koji su dobili tradicionalnu bajram-banku.

Predsjednik Sabora IZ u BiH Hasan Čengić je ukazao na smisao materijalnog odricanja i žrtvovanja u ime Boga.
“Ono što bih ja želio da kažem jeste da bismo morali, uz ono što pokazujemo, i što treba da pokažemo, u kakvom smo društvenom i ekonomskom statusu koji je, hvala Bogu, sve bolji, iako ima dosta potreba i problema. Trebamo pokazati još više naše islamske otvorenosti, merhameta i više edeba- islamskog odgoja. Malo smo folklorizirali sve ovo. Puno više pravimo folklor, umjesto da imamo ono glavno. Ipak treba znati Ibrahim a.s. je bio odlučio da žrtvuje svoga rođenog sina, a mi mislimo, ako žrtvujemo par stotina maraka, da smo prestigli Ibrahima a.s.. Najveći kurban koji može učiniti svako od nas je da malo prikoljemo svoj nefs, svoj ego, svoju oholost, svoju umišljenost i svoju odbojnost prema drugima. Da budemo više otvoreni i da se vežemo i družimo na onome što nas je učio i što nam je prenio naš Pejgamber, Resulullah s.a.w.s.”
Na tradicionalnom bajramskom prijemu čestitku reisu-l-ulemi uputio je i bivši član Predsjedništva BiH i šef bosanskohercegovačke diplomacije Haris Silajdžić: “ Došao sam kod reisu-l-uleme da čestitam bajram. Nama je ovo, naravno, svima veliki dan i nadam se da će biti bolje u budućnosti nego što je sada. Stanje nije dobro, a moramo uvijek znati da može biti i gore. Prema tome, moramo biti mudri, pametni i raditi na popravljanju stanja. Moramo biti organizovaniji i biti sisistematičniji u pristupu i kada se tiče međunarodne zajednice i kada se tiče naših unutrašnjih odnosa. Mislim da nismo dovoljno aktivni. A neprijatelji Bosne su stalno aktivni”- istakao je Silajdžić.

Elmedin Konaković, predsjednik političke organizacije Narod i pravda, ocijenio je hutbu reisa-l-uleme Islamske zajednice BiH Huseina ef. Kavazović, koju je jutros održao u Gazi Husrev-begovoj džamiji, veoma sadržajnom:
“Prije svega to je neki plotokolarni i ovaj vjerski, lijepi osjeća, posjeta našem vrhovnom vjerskom poglavaru i zaista mi je veliko zadovoljstvo ovakom čovjeku čestitati Bajram. Prvo smo jutros slušali jednju njegovu jako kvalitetnu, prefinjenu, direktnu hutbu koja nas opominje kakvi bismo ljudi trebali biti. Lijepo je u ovim bajramskim danima zaboraviti na sve tekuće probleme. Čini mi se da cijeli grad i cijela država izgleda malo drugačije. Nažalost, ne izgledamo tako tokom cijele godine, ali eto praznici i ovakve prilike su mogućnost da se popravljamo i da budemo što bolji ljudi.”


Glavni imam MIZ Sarajevo hafiz dr. Kenan Musić, naveo je da su blagdani prilika da se sjetimo svih onih značajnih ličnosti koje su doprinijele razvoju islama na našim prostorima. “Bajram je posebna radost svima nama vjernicima i vjernicama. Osjećamo da smo počašćeni prije svega Božijim darom postojanja, onda Božijim darom vjere i posebno, u ovim danima koje je Gospodar označio kao bitnim trenucima u životu vjernika u jednoj godini, osjećamo radost jer sve one sadržaje koje imamo tokom godine na neki način dođu do dodatnog izražaja i na ramazanskom i na kurban – bajramu.
Naravno to je prilika i da se posjetimo na sve ljude koji su uložili napor i trud pa smo mi danas i na sedždi i u džamiji i na namazu. Da one koji su živi među njima posjetimo, da posjetimo evo hadži-reis efendiju, da izrazimo podršku svemu onome što on radi i da svoju zajednicu ojačamo maksimalno.”


Jusuf Zahiragić, predsjednik izvršnog odbora MIZ Sarajevo, emotivno je govorio o obavljanju bajram namaza:
“I mi smo danas pripremili kurbane kao i svi ostali Bošnjaci. Danas provodimo uobičajene vjerske aktivnosti. Jutros smo bili na bajram-namazu u Skenderiji. To je jedan džemat za koji sam ja posebno emotivno vezan zbog toga što sam bio učesnik u osnivanju tog džemata, a sada sam njegov stalni posjetilac. Poslije toga idem, sa svojim prijateljima kući gdje zajednički doručkujemo i popijemo kahvu. Onda dođemo kod reis-efendije na čestitanje. Nakon toga slijede redovne aktivnosti.”

Hafiz Sadrudin ef. Išerić, imam i hatib Careve džamije u Sarajevu, posebno se osvrnuo na naše ovogodišnje hadžije:
“Bajram ko Bajram. Hvala Bogu pa smo ga doživjeli. Radujemo se sa našim hadžijama koji su bili na Arefatu. Mi koji smo ostali u Bosni molimo Allaha da nam otvori vrata narednih godina da budemo na tom mjestu. Naše je da zakoljemo kurban. Da molimo Svevišnjeg Gospodara da ga ukabuli. Znamo kolika je vrijednost svega toga. Bajram je vrijeme kada smo bliži sa svojom porodicom, vrijeme kda dijelimo tu svoju radost. Svima čestitam Bajram šerif mubarek olsun uz dovu da nam Allah ukabuli naše ibadete”- istakao je hafiz Išerić.


Psiholog prof. dr. Ismet Dizdarević je istakao da Bajrami pored svih ostalih dimenzija nude i onu da u nama bude radost i sreću.
“Uvijek me za bajrame vežu neki lijepi događaji. To znači, ostaje u duši nešto lijepo, a u vremenu u kojem živimo malo je toga lijepog. Mnogo je više onoga ružnog. Pa onda automatski ti dolaziš u kontakt s ljudima u bajramskim danima koji su nasmijani, sretni i oni te na neki način vraćaju u djetinjstvo i osjećaš se ljepšim, boljim, sigurnijim.”

Atrakcija na bajramskom prijemu je bio Armis Mašić sa svojom dvojicom sinčića Hamzom i Eminom. Sva trojica u tradicionalnoj, bošnjačkoj nošnji došli su da reisu-l-ulemi čestitaju bajram.
“ Pa to je tako kod nas, tradicionalno u kući. Oni od kako su se rodili, ja im šijem nošnje svake godine. Kako koji izrasta, tako šijem nošnje. Nekako to smo mi. I trebamo bar na ovaj dan, bar na bajram da obučemo nošnju da pokažemo da smo Bosanci, Bošnjaci. Da smo živili na ovim prostorima i da živimo i da će nas biti još uvijek.”
I Hamza Mašić nije krio svoju radost:“ Danas sam jako sretan jer je bajram i bilo je bajram-banke i bajramskih radosti. I zaista sam presretan.”

Emin Mašić je jedan od namlađih čestitara koji je ovoga jutra Reisul-ulemi čestitao Bajram. Emin je rekao da mu se bajram jako dopada.

Na tradicionalnom čestitanju kod reis-ul-uleme je bila i jedna djevojčica. Sa svoje dvije godine nije bila baš svjesna o čemu se tu zapravo radi. Ali se obradovala bajram -banci i bonbonama koje je dobila. Riječ je o unučici zamjenika reisul-uleme Huseina ef. Smajića. Njen otac Selčuk Gešujurt je istakao važnost porodičnih veza: “Ona je došla da vidi dedu. Čovjek u ovim mubarek danima najbolje razumije šta je porodica i šta je druženje i društvo. “

U Carevoj džamiji u Sarajevu večeras će biti organizovan i bajramski prijem za zvanice.
(BIR)