Travnik: „Izložba ćilima“ Bugojanca Dragana Mučibabića

Date:

“Ljeta u muzeju 2020.” naziv je manifestacije, koju je u Travniku organizovao Zavičajni muzej ovog grada. U okviru manifestacije, izložbom ćilima predstavio se i dugogodišnji bugojanski kolekcionar Dragan Mučibabić.

Mučibabić je kolekcionar skoro 40 godina, i posjeduje oko 35.000 eksponata razvrstanih u oko stotinu tematskih i podtematskih kolekcija. Tu su: različite alatke, oružje, satovi, staro posuđe, igračke, radio aparati, stare pegle, ćupovi, čajnici, nošnje, nakit ….

– Ćilime sakupljam dugo godina. Mnogo sam ih kupio kako nebi završili na smetljištu, a jedan od motiva sakupljanja starih bosanskih ćilima bile su i moje izložbe. Naime, kako bi izgledale ljepše i bogatije, ja sam izložbe različitih eksponata ukrašavao sa ćilimima. Za ovu izložbu izabrali smo četrdeset ćilima od oko 120 koliko ih imam. Biću veoma sretan ako ova izložba označi početak zaštite ćilima ne samo na ovom našem, nego i širem bosanskohercegovačkom prostoru – kaže Mučibabić.

Ističe, kako je aktivno razmišljanje da se formira organizacija, koja bi se bavila zaštitom ćilima. Važno je to, kaže, i zbog činjenice da brojni i vrijedni eksponati polako, već dugo godina, odlaze iz naše zemlje, u prvom redu zbog nemara našeg stanovništva, koje ne zna da cijeni kulturno-istorijsku baštinu, te krize kojom je izložena većina stanovnika Bosne i Hercegovine usljed čega u bescijenje prodaju stare ćilime.

Direktorica Zavičajnog muzeja Travnik Fatima Maslić, se veoma pohvalno izrazila za sve što na planu zaštite kulturno-istorijskog blaga naše zemlje čini Mučibabić, te izrazila žaljenje na činjenicu da Bugojno još uvijek nema prostor – muzej u kojem bi se izložile neprocijenjljive vrijednosti, koje u svojoj ličnoj kolekciji ima Mučibabić.

– Bugojno je bogato kulturno – istorijskom baštinom od srednjovjekovnih stečaka, feudalnih dvorova i kula koji su jedinstveni i nema ih u Bosni i Hercegovini do građe vezane za lik i djelo Josipa Broza Tita, što je veoma interesantno i atraktivno za taj grad. Sve to uz ovo što posjeduje gospodin Mučibabić u svojoj privatnoj riznici su i te kako dovoljan razlog da se organuzuje rad muzeja u Bugojnu i zaista bi se zbog ovakvih ljudi poput Dragana radovala tom potezu – kazala je Maslić, koja je bugojanskog kolekcionare svrstala među poznate entuzijaste u ovoj oblasti prof. Amilu Smajlović, Muniru Hodžić, dr. Harisa Derviševića, Kenana Šurkovića, prof. dr. Ćazima Hadžimejlića, dr. Gorčina Dizdara …

Izložba je u Travniku otvorena do 10.avgusta i već do sada je pogledao značajan broj posjetilaca.

(A. Mandžić/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related