Travnik: Mektebska akademija u džamiji Malezija u Turbetu

 

Program su izveli polaznici mekteba, koji su učenjem Ku'rana, ilahija, recitacija i interesantnim igrokazom oduševili veliki broj džematlija džemata Turbe ali i okolnih džemata.
Prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa, mr. Salih-ef. Indžić, a prigodno predavanje je održao muftija travnički, dr. Ahme-ef. Adilović. Muftija je čestitao imamu i džematlijama na kvalitetnom program, te istakao važnost učenja Poslanikovih poruka i donošenja salavata na njega.
Na kraju programa su uručene nagrade najuspješnijim polaznicima mekteba na takmičenju u redovnom klanjanju namaza. Naime, mjesec novembar je u džematu Turbe proglašen mjesecom namaza, te su se polaznici mekteba “Malezija” džamije takmičili ko će više namaza klanjati. Za svaki namaz učenici su pisali bodove, a najviše bodova su imali oni koji su namaze obavljali u džamiji.


Također, za učenike 3. i 4. razreda bio je raspisan natječaj za najbolji rad na temu: “Moj poslanik-moj uzor”. Najbolje je ocijenjen rad Mikić Džejlane, koji je pročitan u okviru programa, a za koji je učenica dobila novčanu nagradu.
Na kraju programa za sve polaznike mekteba je pripremljena velika torta u restoranu R.D. Dervić, gdje su ponosni učenici mekteba “Malezija” džamije nastavili druženje.