Trećina njemačkih firmi može samo tri mjeseca preživjeti nastavak restrikcija

Oko 29,2 posto njemačkih kompanija smatra da bi preživjelo najviše tri mjeseca ako ograničenja koja se odnose na korona virus ostaju na snazi duže vrijeme, dok je 52,7 posto firmi navelo da može opstati na tržištu najviše šest mjeseci, navodi institut za ekonomska istraživanja Ifo.

– Ovo su zabrinjavajuće brojke koje ukazuju na talas bankrota koji je pred nama – rekao je Klaus Wohlrabe, ekonomista pri Ifo-u, prenosi Reuters.

– Bruto domaći proizvod trebao bi pasti za 1,9 posto u prvom tromjesečju, a potom bi pao za 12,2 posto u drugom – kaže Timo Wollmershäuser, šef ekonomskih prognoza Ifo instituta. –  Sve u svemu, ekonomski proizvod će se verovatno smanjiti za 6,6 posto u ovom periodu. Ako uzmete u obzir relativno veliki broj radnih dana, pad se smanjuje na 6,2 posto.

– Vratit ćemo se stanju prije Corone tek krajem 2021. Tada će se proizvesti onoliko robe i usluga kao u situaciji bez koronske krize. Bruto domaći proizvod morat će se povećati za 8,5 posto u 2021. – dodaje Wollmershäuser.

(Preporod.info/FENA)