Tri velike godišnjice Islamske zajednice obilježene u 2021. godini

Date:

U okviru Islamske zajednice svake godine se mogu istaknuti određene godišnjice, a u 2021. godini izdvojit ćemo tri važne godišnjice koje su manje ili više medijski istaknute, što ne utječe na njihovu vrijednost.

500 godina ponosa i desetljeća sramote
09-18-36-media-centar-sutra-uzivo-prenos-dzume-iz-gazi-husrev-begove-dzamije14105.jpg - Tri velike godišnjice Islamske zajednice obilježene u 2021. godini

Gazi Husrev-begov vakuf je od 15. septembra do 5. oktobra u Sarajevu organizirao manifestaciju “Dani Gazi Husrev-begovih hajrata”, povodom obilježavanja 500. godišnjice imenovanja Gazi Husrev-bega za namjesnikaBosne.

Najznačajniji vakuf u našoj zemlji još uvijek plodonosno i ponosno stoji na usluzi građanima, iako još uvijek itekako oštećen nakon nacionalizacije i eksproprijacije čemu danas kumuju i bošnjački političari koji se, na njihovu sramotu, ne žele angažirati na povratku imovine Gazijinog vakufa.

MINA – 30 godina vjerodostojnosti
IMG_20220101_091954.jpg - Tri velike godišnjice Islamske zajednice obilježene u 2021. godini

Muslimanska novinska agencija (MINA) je u novembru ove godine kao najprepoznatljiviji kanal za distribuciju vijesti o aktivnostima reisu-l-uleme i ostalih institucija Islamske zajednice obilježila 30 godina postojanja.

Uspostavom Media centra Islamske zajednice, MINA je zadržala svoju funkciju informativne agencije koja prikuplja, obrađuje i distribuira prema javnosti i drugim medijima informacije od značaja, ali i interesa za muslimane i Islamsku zajednicu.

15 godina najuspješnijeg samoodrživog projekta IZ
IMG_20220101_091933.jpg - Tri velike godišnjice Islamske zajednice obilježene u 2021. godini

Agencija za certificiranje halal kvalitete prije 15 godina je dodijelila prvi halal certifikat i postala jedna od najvažnijih adresa Islamske zajednice za pomoć vjernicima da žive u skladu s vjerskim principima.

Njenim radom ozvaničen je početak sistemskog i organiziranog halal certificiranja u Bosni i Hercegovini i na području država Balkana. Također, zahvaljujući njoj naša država se promiče na svjetskim listama halal destinacija.

(IIN Preporod)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related