Tribina u Livnu: Ti promijeni ono što možeš, pa će Allah promijeniti i ono što ne možeš

Prije tribine, kojoj je moderator bio Adis ef.Sultanović, hafiz Ammar se družio sa mladima MIZ Livno, educirajući ih o opasnostima od sve prisutnijih poroka, naglasak pri tome stavljajući na kocku i igre na sreću. Na tribini se prisjetio da je prvu imamsku praksu, još kao student, imao upravo u jednom livanjskom džematu, u  Potkraju 2008.godine, a imao se prilike sresti i sa studentskim kolegom i livanjskim imamom Edinom ef.Alićem, inače Bratunčaninom, koji je Livnjacima kazao da je u njihovoj generaciji bilo više hafiza ali da su samo ef.Ammara zvali hafizom, ostale imenom ili prezimenom, ističući i na taj način ugled koji je ef.Ammar uživao među kolegama. A da se radi o briljantnom teologu i predavaču, hafiz Ammar je na najbolji način pokazao i na tribini u Livnu koja je okupila veliki broj sudionika.

„Allah dž.š. nikad ne krši svoja obećanja ni svoje riječi. On nama svakodnevno šalje do 70.000 signala i neprekidno bdi nad svakim od nas, posebno nad istinskim robovima svojim, koje nikad ne ostavlja samima. Allah. dž.š. je u svakom trenutku sa svakim od nas i teško onom ko ga za svoga života ne spozna i ne prizna za svoga Gospodara. Takve čeka džehenem, za razliku od dženetlija koje čeka džennet beskrajni kao nagrada za život i vladanje na ovome svijetu“,  kazao je u uvodnom dijelu svog izlaganja hafiz Bašić, koji je istaknuo i značaj učenja u islamu, podsjećajući da je neznanje najveći neprijatelj čovjeka, te da istinski vjernik moli Allaha dž.š. da mu poveća znanje, a da se nafaka, koja je svakako od Allaha dž.š, sama po sebi podrazumijeva.

„Uz nafaku čovjek iskusi za života i brojna iskušenja i poteškoće, ali istinski vjernik neće pokleknuti pred iskušenjima, nedaćama i poteškoćama jer zna da uz svako iskušenje koje je od Allaha dž.š. dolazi i olakšanje. Ti znaš šta te muči, ali ne znaš kad će ti i kako Allah olakšati. Nemoguće je za Kur`an se istinski vezati a da sreću i olakšanje ne osjetiš. Sama vjera koju nam je Stvoritelj propisao je olakšanje a ne teškoća. Islam je vjera vjera širine…“, pojasnio je hafiz Bašić, te dodao: „Kad Allah zavoli nekog čovjeka, odredi mu i insana koji će ga uznemiravati, stavljajući ga i tako u iskušenje u kojemu vjernici trebaju pokazati sabur. Nije dovoljno samo namaze obavljati a odmah čim iz džamije iziđemo brata ogovarati, širiti smutnju, svjesno griješiti, nepravdu drugom činiti, zavidan biti… a ima nas takvih podosta. Treba oprostiti, ruku pružiti i vjerovati da je sve ono što si uspio u životu Allahovo, a ne tvoje djelo i zasluga, jer je on tako htio. Sve što ostvariš uz Allahovu pomoć i milost ostvariš. I ne padaj nikada u depresiju i očaj. Izlaz uvijek postoji. Ključ je za sve naše uspjehe i izlaze iz nedaća u Allahovim dž.š.rukama. Ko istinski vjeruje samo se Njega mora i treba plašiti. Ti promijeni ono što možeš, pa će Allah promijeniti i ono što ne možeš. A sve promjene počinju od promjena i neprekidnog preispitivanja samog sebe“, poručio je hefiz Bašić Livnjacima.