Tropske šume upijaju sve veće količine CO2

Najnoviji podaci pokazuju da tropske šume mogu apsorbovati 1,4 milijardi tona CO2 te su kao takve odgovorne za 56 posto globalne apsorpcije CO2 u šumama.

Adaptacija šuma na sve veće količine CO2 dobila je i službeni naziv “karbonska fertilizacija”. Šume uz pomoć većih koncentracija CO2 brže rastu te tako zadržavaju veće količine karbon-dioksida, prenosi portal croenergo.eu.

Iz NASA-e javljaju da se radi o dobroj vijesti jer su sjeverne šume već “prezasićene” upijanjem CO2, dok bi tropske šume mogle nastaviti upijati CO2 još dugi niz godina.

Novi podaci mogli bi imati velike implikacije na razumijevanja ekosistema i njihovog prilagođavanja klimatskim promjenama. Loša strana ove priče je da klimatske promjene smanjuju dostupnost vode zbog čega se bilježe sve češći šumski požari.

Iz NASA-e zaključuju: “Do sada smo imali vrlo malo konkretnih podataka o karbonskoj fertilizaciji te se sve baziralo na teorijama. Novi podaci zabilježeni na globalnom nivou dokazuju hipotezu koja objašnjava šta se dešava na globalnom niovu”.

Novi podaci još su jedan dokaz da bi trebali učiniti što je više moguće da bi sačuvali tropske šume, pošto zbog naglog i zabilježenog odumiranja koralnih grebena preostaje sve manje zdravih dijelova planete.