Turistička tura povodom 38. godišnjice Olimpijade u Sarajevu: “Od Vijećnice do bob staze na Trebeviću”

Date:

Turistička zajednica Kantona Sarajevo (TZKS), u saradnji sa ZOI’84 i agencijom Meet Bosnia Tour, a u sklopu obilježavanja 38. godišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, upriličila je u ponedjeljak turističku turu od Vijećnice do bob staze na Trebeviću.

U okviru turističke ture grupa građana i novinarske ekipe okupili su se najprije ispred Vijećnice, odakle su se žičarom uputili prema Trebeviću. Na krajnjoj tački ture, simbolično kod bob staze na Trebeviću, građani su evocirali uspomene na vremena kada je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine zapaljen olimpijski plamen.

Armina Pijalović, iz agencije Meet Bosnia Tour, izrazila je zadovoljstvo što zajedno s Turističkom zajednicom KS realizuju ovu aktivnost.

– Tragovima Olimpijade 1984.-

– Ovo su tragovi Olimpijade 1984. i željeli smo na ovaj način obilježiti ovih 38 godina. Sjećamo se ali isto tako radimo dobre stvari za budućnost – kazala je Pijaković.

Dodala je kako turistički radnici Kantona Sarajevo nikada ne zaboravljaju bob stazu na Trebeviću, te kako redovno dolaze s turistima.

– Danas smo tu s građanima. Želimo promovisati ne samo naše planine, nego destinaciju Kanton Sarajevo. Momentalno staza se najviše koristi za šetnju i kao galerija grafita. Nadamo se obnovi, još većem broju dolazaka – poručila je Pijaković, pojašnjavajući da turisti pokazuju interesovanje za olimpijskim objektima na planinama oko Sarajeva.

Okupljeni građani iskoristili su priliku i da zabilježe fotografije na dijelu bob staze ukrašenom grafitima. Atmosferu je posebno uljepšala i prisutnost Vučka, maskote Zimskih olimpijskih igara 1984. u Sarajevu, koji su potrudio da zabavi prisutne.

-Behlulović: Vrijeme kada smo svi disali jednom dušom-

Nedim Behlulović, jedan od građana Sarajevo koji učestvovao u današnjoj turi na Trebević, sa osmijehom na licu prisjetio se vremena kada je Sarajevo bilo domaćin ZOI 1984.

– Osjećao sam se tada fenomenalno. Nikad bolje u životu nam nije bilo ko te Olimpijade i te godine. Sjećam se Igmana, skokova, skakaonica, 120.000 gledalaca, skakao Ulaga (Primož) Slovenac, mi smo ga zvali Đulaga – kroz smijeh se prisjetio Behlulović.

Dodao je kako je život u gradu tih dana bio takav da je sve vrvilo, svi su blistali od sreće, zadovoljstva, gostoprimstva, , javlja Anadolu Agency (AA).

Na pitanje šta je to prvo što ga danas asocira na Olimpijadu 1984., Behlulović je odgovorio kako su to duh i volja koji su u to vrijeme bili prisutni kod naroda.

– Jednostavno disali smo svi jednom dušom. Nisu se postavljala nikakva pitanja, svako je davao svoj doprinos tome na svoj način. Uvijek se sjetim te dobre volje i duha. Danas, kada bio Sarajevo ponovo bilo domaćin olimpijskih igara, vjerujem da bi nas to jedino ponovo sve moglo ujediniti – poručio je Behlulović.

U vezi najava da bi Barcelona, ako bude domaćin ZOI 2030., dio programa mogla ustupiti Sarajevu, Behlulović je poručio kazao kako je tu malo pesimista, ali, kako navodi, daj Bože.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related