Turković: Izgradnja odlagališta na Trgovskoj gori može dovesti do narušavanja odnosa s Hrvatskom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković smatra da Bosnu i Hercegovinu moramo graditi kroz čvrstu ekonomiju unatoč činjenici da u zemlji postoji mnogo administrativnih problema i da nekada nije lako završiti sve one poslove koji su vezani za birokratski aparat. 

Smatra da je BiH mala zemlja, da to nije nikome atraktivno tržište, te da se regija mora napraviti atraktivnom za sve ostale zemlje. 

Turković je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) govorila o Trgovskoj gori, odnosima sa Hrvatskom i Turskom i opstrukcijama koje postoje u Bosni i Hercegovini. 

U vezi s najavom Hrvatske da će graditi odlagalište za nuklearni i radioaktivni otpad na lokalitetu Trgovska gora u blizini granice sa BiH, Turković navodi da ukoliko Hrvatska ostane pri stavu za Trgovsku goru, to bi moglo dovesti do narušavanja dobrosusjedskih odnosa. 

-Dugo smo imali otvoreno to pitanje. Ono je godinama otvoreno, a posljednjih desetak godina, na njemu se radilo, nekad više, nekad manje, postojale su razne grupe, međutim, čini mi se da bi odgovor, ukoliko obje strane žele, a mi želimo, mogao da bude pronađen vrlo jednostavno-naglasila je Turković. 

Pojasnila je da u Krškom postoji mjesto koje Slovenija nudi kao rješenje za odlaganje nuklearnog otpada.

-Republika Hrvatska iz određenih razloga, njima poznatim, nije spremna da prihvati taj lokalitet i ona razmišlja o izgradnji odlagališta na Trgovskoj gori. Naravno, to BiH, s obzirom na to da na tom području živi između 250.000 do 300.000 stanovnika, ne odgovara ni u kom slučaju. Ne odgovara ni zbog toga što smo mi seizmički područje koje je sklono potresima- navela je Turković. 

Mišljenja je da, ukoliko Hrvatska ostane pri trenutnom stavu, to bi moglo dovesti do narušavanja dobrosusjedskih odnosa između dvije zemlje. 

-To je vrlo ozbiljno pitanje. Doći će do pokretanja sudskog spora, do angažovanja različitih pravnih službi, do međunarodnih sudova itd. I kada jednom počne tako nešto, onda to ne može završiti lijepim, koliko god čovjek želio da iskoristi svoja prava i da to razumije i onaj drugi. Ali, ostavlja to traga. Mislim da bi zaista bilo uputno da to riješimo, tim prije što postoji alternativni lokalitet, što postoji ponuda i mislim da ne bi trebalo da se ulazi u ono što ja smatram da je ravno avanturi- naglasila je Turković. 

Dotakla se i autoputa Sarajevo – Beograd, koji je prema mišljenjima mnogih, značajan mirovni projekt koji će privući ozbiljne investicije.

“Mi smo u augustu 2018. godine dali sastav naše ekipe koja bi radila na tome, međutim, tu očito postoje određeni problemi. Svako ko želi dobro svojoj zemlji će raditi na tome da se poveže sa ostatkom svijeta, da infrastruktura bude mnogo bolja nego što jeste. Ona je poražavajuća u BiH, to znaju svi oni koji putuju. Ali, na stranu vožnja, nema napretka, nema trgovine, nema dobara koja mogu slobodno da se kreću. Sve su to ogromni troškovi ako ceste nisu dobre i samim tim zemlja postaje manje atraktivna, Nama je potrebna ta povezanost”, pojasnila je Turković. 

– BiH je mala zemlja, to nije nikome atraktivno tržište – 

Govorila je i o inicijativi “Mali Schengen” i šta može donijeti BiH. Podsjetila je da EU imala određenu rezervu prema nazivu.

“Mali Schengen je nešto što je bilo zamišljeno relativno usko, što je pošlo iz regionalnog centra, iz dvije regionalne zemlje i nije išlo daleko. Mislim da ovaj koncept koji sada postoji, četiri slobode, koje su vezane i Samit koji se nedavno održao u Sofiji, nudi garanciju i EU i zemalja koje su stale iza tog procesa. Nude širi koncept, ne samo u ta četiri segmenta nego i nastavak kroz priznavanje diploma pa i slobode putovanja između zemalja regije”, kazala je Turković. 

Mišljenja je da je to ono što je potrebno BiH da ubrza “hod prema EU”.

“Ulazimo u jedan sistem koji je vrlo sličan EU i u kojem treba da pokažemo zrelost i mogućnost primjenjivanja svih onih pravila i propisa koji se odnose na osnovno, a to je ta sloboda kretanja i ljudi i roba i usluga i da vidimo, ako smo u tom segmentu dorasli, kako možemo da idemo na priznavanje dokumenata koji će omogućiti to kretanje. Pa preko toga i korak dalje, kako možemo da razmjenjujemo naše studente. Jedan proces koji je jako dobar za regiju. BiH je mala zemlja, to nije nikome atraktivno tržište. Moramo napraviti regiju da bude atraktivna za sve ostale zemlje- izjavila je Turković. 

(Preporod.info)