Turković o Danu državnosti BiH: Ovaj datum nas obavezuje na izgradnju uspješne zemlje

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković uputila je danas svim građanima Bosne i Hercegovine u domovini i inostranstvu čestitku povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Ona je u čestitki navela da BiH 25. novembra slavi i obilježava Dan državnosti, sjećajući se prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu 1943. godine, kada su vijećnici svih nacionalnosti donijeli odluku o potvrđivanju historijskih granica, a domovina definisana kao jedna od šest ravopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Prema njenim rečima, uz obnovu državnosti Bosne i Hercegovine, na zasjedanju je utvrđeno da je zemlja jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava, čime je nastavljen višestoljetni kontinuitet postojanja države.

– Uprkos različitim nasrtajima, osporavanjima i pokušajima podjela kroz historiju, naša zemlja je uvijek opstajala i nadživjela sve svoje neprijatelje, te sačuvala svoje posebnosti, kulturno-historijsko naslijeđe, tradiciju i multietničnost. Toga trebaju biti svjesni svi oni koji danas imaju slične namjere prema našoj zemlji. Ovaj historijski datum obavezuje sve nas u domovini i inostranstvu, koji volimo ovu državu, da nastavimo izgrađivati Bosnu i Hercegovinu kao zajedničku, modernu i uspješnu zemlju svih njenih naroda i građana. Smatram da je to jedini moguć i ispravan put, koji nema alternativu – rekla je ona.

Turković je poručila da “duboko uvažavajući temeljne vrijednosti i odluke ZAVNOBIH-a, želim da prigodno i dostojanstveno, u skladu sa epidemiološkim mjerama i naredbama, obilježite Dan državnosti Bosne i Hercegovine, njegujući jedan od najvažnijih datuma u našoj historiji”.

– Koristim se ovom prilikom da vam svima čestitam Dan državnosti naše domovine Bosne i Hercegovine – zaključila je ministrica.

Bosna i Hercegovina danas slavi Dan državnosti, datum kada je prije 77 godina održano Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a u Mrkonjić – Gradu na kojem su donesene odluke o obnovi državnosti BiH.

(Preporod.info)