Turković: Presuda Mladiću ima nemjerljiv značaj za budućnost BiH i regije

Date:

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković izjavila je da je presuda Ratku Mladiću konačna i historijska.

– Presuda Ratku Mladiću ima nemjerljiv značaj za budućnost BiH i cijele regije, jer se samo na istini i pravdi može graditi trajni mir i stabilnost – istakla je Turković.

Iako presuda nije obuhvatila sve zločine i genocid u svim općinama gdje je počinjen, prvi put u historiji, Turković naglašava da je genocid nad Bošnjacima istražen, utvrđen i pravosnažno presuđen na međunarodnom tribunalu i kako je rekla “bit će zauvijek upamćen i prepoznat kao opomena svijetu i generacijama koje dolaze”.

Ratko Mladić, kazala je ona, samo je jedno od glavnih i prepoznatljivih lica izvršitelja genocida i dobio je zasluženu kaznu.

Turković je izrazila uvjerenje da će to biti prilika i za vlasti Republike Srbije, te političke predstavnike RS koji negiraju genocid da prihvate istinu, odbace zločinačku ideologiju, simbole i politiku te se okrenu evropskoj budućnosti. Suočavanje sa istinom i individualizacija krivice za najgore zločine na evropskom tlu poslije Drugog svjetskog rata, u njihovom je interesu.

– Stoga bi Srbija trebala biti glavni partner, ne samo Rezidualnom mehanizmu za dovršetak procesa protiv odgovornih za ratne zločine, nego i zagovaratelj procesuiranja svih osumnjičenih pred sudovima u regiji – rekla je Turković.

Dodala je da negiranje genocida i slavljenje osuđenih ratnih zločina, čega smo i dalje svjedoci, glavna su prepreka trajnom miru i vode ka destabilizaciji cijele regije te blokiraju napredak ka EU, koji jednako želi većina ljudi u BiH, pa i u Srbiji.

– Zato je neophodno da što prije zakonski zabranimo javno negiranje genocida i slavljenje ratnih zločina i zločinaca. To je prilika za novog visokog predstavnika da postavi standard na osnovu kojeg se može graditi pomirenje i bolja budućnost – zaključila je Turković, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related