Turković reagovala na izjave Lavrova o navodnom “slanju plaćenika iz BiH u Ukrajinu”

Date:

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković reagovala je na izjave ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova koji je u intervjuu za ruske medije rekao kako Moskva ima informacije da se plaćenici iz Bosne i Hercegovine, Albanije i s Kosova šalju u Ukrajinu.

– Mi ćemo uputiti službeni upit Ambasadi Rusije u Sarajevu u vezi sa ovom izjavom. Ako gospodin Lavrov ima neke informacije o takvim aktivnostima u BiH, nadam se da ih je, i prije nego ih je javno objavio, podijelio sa našim sigurnosnim službama – poručila je Turković na svom zvaničnom Facebook profilu.

Dodala je također kako bi zvaničnici trebali u javnosti iznositi samo provjerene informacije, posebno kada govore o drugim državama i posebno kada je u pitanju sigurnost ili stabilnost.

Lavrov je u intervjuu za Russia Today (RT) danas rekao da Moskva ponovo provjerava informacije koje sugeriraju da se “plaćenici regrutiraju za raspoređivanje u Donbasu iz Republike Kosovo, kao i iz Albanije i Bosne i Hercegovine”.

– Kosovo i neki drugi dijelovi Zapadnog Balkana postaju leglo kriminala. Postoje teroristi, dileri droge. To je mjesto za regrutaciju plaćenika koji učestvuju u sukobima koji se postepeno raspiruju, uključujući i Sjedinjene Države. Postoje informacije da se plaćenici regrutiraju na Kosovu, u Albaniji, Bosni i Hercegovini i šalju u Donbas, između ostalog, kako bi Rusiju izbacili iz ravnoteže. Sada ponovno provjeravamo tu informaciju – rekao je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related