Turska: Broj oporavljenih od COVID-19 blizu 128.000

Date:

Broj pacijenata koji su se oporavili od bolesti COVID-19 u Turskoj dostigao je gotovo 128.000, jer je njih 989 otpušteno iz bolnica tokom proteklog dana, objavio je turski ministar zdravstva Fahrettin Koca na Twitteru, prenosi Anadolu Agency (AA).

Broj testiranih na COVID-19 premašio je dva miliona, dok su se ukupno oporavile 127.973 osobe.

U Turskoj je potvrđeno 839 novih slučajeva zaraze koronavirusom, čime je ukupan broj zaraženih dostigao 163.942.

Broj smrtnih slučajeva porastao je na 4.540, nakon što je u posljednja 24 sata potvrđeno 25 preminulih od posljedica zaraze koronavirusom.

Ministar Koca je ponovio da je i dalje važno održavati fizičku distancu, nositi zaštitne maske i redovno prati ruke.

“Broj slučajeva zaraze je i dalje na očekivanom nivou. Broj pacijenata kojima je potrebna respiratorna pomoć i dalje se smanjuje. Stanje u danima ispred nas ovisit će o nama, o higijeni ruku, nošenju maski i održavanju socijalne distance. Što bolje mjere, to bolji rezultat”, kazao je.

Turska je u subotu objavila nastavak saobraćanja domaćih aviolinija, jer vlasti ublažavaju restriktivne mjere, uvedene u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, i nastoji život u zemlji vratiti u normalu

Tursko Ministarstvo unutrašnjih poslova također je u subotu naložilo lokalnim zvaničnicima da dozvole otvaranje restorana, kafića, slastičarni i ostalih ugostiteljskih objekata svakodnevno do 22 sata, počevši od 1. juna.

Parkovi, vrtovi, prostori za piknik i rekreaciju, planinarenje i ribolov, kao i plaže, bazeni i termalni izvori također će početi s radom od ponedjeljka.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related