Turska fondacija Diyanet pruža mogućnost za obrazovanje za 8.000 djece u Siriji

Date:

 Turska fondacija Diyanet pruža mogućnost obrazovanja sirijskog djeci koja su sa porodicama spas od rata i nasilja pronašla na sigurnim područjima Idliba i Azaza.

Tokom ratnih dešavanja sirijska djeca su bila primorana napustiti svoje domove i škole. Diyanet projektima obuhvata oko 8.000 sirijske djece, od osnovne do srednje škole, kojima pružaju mogućnost za nastavak obrazovanja koje im je bilo uskraćeno. 

Radi se o djeci na području Idliba i Azaza. 

Dopredsjedavajući Upravnog odbora Fondacije Diyanet Ihsan Acik kazao je da je ova fondacija tu za sve kojima je potrebna pomoć u svijetu, prenosi Anadolu Agency (AA).

– Zadovoljavajući potrebe žrtava za hranom, ogijevom, odjećom i skloništima, radimo i na projektima iz oblasti obrazovanja. Pružamo mogućnosti obrazovanja za oko 8.000 učenika sa ukupno 12 obrazovnih projekata, uključujući vrtić, osam osnovnih škola, dvije srednje i univerzitetski laboratorij u regijama Idlib i Azaz u Siriji – pojasnio je Acik.

Kako je kazao, u njihovim obrazovnim institucijama uposlena su ukupno 243 nastavnika i administrativno osoblje, a njihove plate u potpunosti pokriva fondacija.

– Među našom djecom ima onih koji nisu ni počeli sa obrazovanjem ili je ostalo napola. Nastojimo ih pripremiti za život, pružajući im obrazovanje na najbolji mogući način – rekao je Acik.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related