Turska fondacija Diyanet tokom zime nastavlja pružati pomoć porodicama u Siriji

Date:

Turska fondacija Diyanet (TDV) nastavlja pružati pomoći djeci i porodicama u opasnosti od smrzavanja u Siriji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Generalni direktor TDV-a Izani Turan izjavio je tim povodom da od prvog dana rata u Siriji pokušavaju pružiti pomoć sirijskim porodicama na svim poljima, od slanja hrane, izgradnje objekata za smještaj do pružanja obrazovnih i zdravstvenih usluga.

Navodeći da su se potrebe ljudi na tom području značajno povećale sa zahlađenjem vremena, Turan je kazao da je u regijama Azaz, Idlib i Afrin prije rata živjelo blizu 1,5 miliona ljudi, a da je stanovništvo regije sada dostiglo čak šest miliona.

Naglasio je da više od dva miliona njih trenutno boravi u šatorima.

– Porodice koje se suočavaju sa brojnim izazovima u toj regiji mnogo su više pogođene nastupanjem hladnih dana. Oni se bore da prežive uz pomoć koja dolazi iz Turkiye – rekao je Turan.

Istakao je da je TDV sa svojih 1.003 predstavništava pokrenuo akciju prikupljanja pomoći.

– Do sada smo planirali podijeliti oko 5.000 peći, blizu 1.000 tona uglja, pet hiljada kaputa, čizme, pakete hrane i tepihe, 8.000 ćebadi, 3.000 kreveta itd. Distribucija pomoći porodicama u Siriji se nastavlja. Što više donacija budemo primili, više ćemo moći da pružimo ruku pomoći ugroženima – kazao je Turan.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related