Turska fondacija Diyanet u 80 država podijelila blizu milion Kur’ana

Date:

Turska fondacija Diyanet (TDV) je u saradnji sa Upravom za vjerske poslove te zemlje, a u okviru projekta “Neka Kur’an bude moj poklon“, u 80 država širom svijeta podijelila ukupno 977.101 Kur’an.

Dopredsjednik Upravnog odbora TDV-a Ihsan Acik izjavio je kako je riječ o projektu koji se realizira od 2015. godine s ciljem da se svevremenska i univerzalna poruka Kur’ana proširi u svijetu i podstakne na čitanje, shvatanje i izučavanje njegovih vrijednosti.

On je kazao da će projekt biti nastavljen i da će i dalje Kur’an biti štampan na različitim jezicima.

– Protekle godine smo dobili donaciju 192.039 Kur’ana. Uglavnom smo ih poklanjali muslimanskim zajednicama. Štampali smo ih na osam jezika, uključujući dva dijalekta armenskog, portugalski, rumunski, tatarski, mongolski, malajski i mauritanski – kazao je Acik i dodao kako su Kur’ani dijeljeni vjerskim zajednicama, bibliotekama i pojedincima u Argentini, Čadu, Siriji, Gani, Gruziji, Rusiji, Ukrajini, Portugalu i drugim zemljama.

Kur’ani su u okviru projekta distribuirani i zatvorima, bolnicama, studentskim domovima, školama i drugim ustanovama u Turskoj, navodi agencija Anadolija.

– Želimo da ljudi dobiju Kur’an, ali i da imaju priliku da na vlastitom jeziku razumiju njegove poruke i sadržaj – kazao je Acik.

Ističući kako je u okviru projekta koji je započet prije šest godina prikupljen 1. 519.471 Kur’an, Acik je saopćio da Turska fondacija Diyanet nastavlja humanitarne projekte za najugroženije zajednice širom svijeta, a da je i posjela Kur’ana važna sa duhovnog aspekta.

Acik je također naglasio daje objava Kur’ana počela poruko “Uči“ te je dodao da je riječ o svetoj knjizi koja je ujedno i knjiga ideja, zahvalnosti i pokornosti Gospodaru.

– Dosad smo na 20 jezika odštampali i podijelili ukupno 977.101 Kur’an i to 331.841 u Turskoj i 645.260 u inozemstvu. Projekt se realizira u ukupno 80 država – kazao je Acik.

Ističući kako će projekt trajati sve dok ne ostane niti jedna muslimanska kuća u kojoj nema Kur’an, Acik je kazao da građani i drugi zainteresirani mogu donacijama učestvovati u tom plemenitom projektu, a da više informacija o tome mogu naći na internet stranici TDV-a.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related