Turska – Historija neće oprostiti UAE za sporazum s Izraelom

Date:

Turska je saopštila u petak da historija nikada neće zaboraviti i neće oprostiti “licemjerno ponašanje” Ujedinjenih Arapskih Emirata zbog njihovog pristajanja na sporazum s Izraelom o normalizaciji odnosa.

Ministarstvo vanjskih poslova u Ankari saopštilo je da palestinski narod i administracija imaju pravo da oštro osude sporazum, koji usmjerava prioritete bliskoistočne politike s palestinskog pitanja na borbu protiv Irana.

– Hstorija i savjest naroda regije neće zaboraviti i nikada neće oprostiti licemjerno ponašanje UAE, izdaju palestinske borbe radi ostvarenja vlastitih uskih interesa – navodi ministarstvo u saopštenju.

Američki predsjednik Donald Trump pomogao je u postizanju sporazuma.

Turska ima diplomatske i trgovinske veze s Izraelom, ali su njihovi odnosi zategnuti godinama. U 2010. godini izraelski komandosi ubili su deset turskih aktivista koji su pokušali probiti blokadu pojasa Gaze, kojom vlada palestinski pokret Hamas.

UAE su postali treća arapska zemlja koja je uspostavila punopravne odnose s Izraelom, nakon Egipta u 1979. i Jordana u 1994., prenosi Reuters.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related