Turska na još jednoj tački povezuje Evropu i Aziju: Erdogan poručio da je most na Dardanelima višestoljetni san

Date:

Gradnja mosta na Dardanelima je naš višestoljetni san, poručio je predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan tokom obraćanja u povodu završetka prve faze gradnje mosta “Canakkale 1915”  na Dardanelima, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je putem videokonferencije prisustvovao ceremoniji povodom završetka gradnje nosećih stubova na mostu “Canakkale 1915”, koji se grade preko moreuza Canakkale, odnosno Dardanela.

Završetak gradnje prve faze mosta ozvaničio je ministar prometa i transporta Turske Adil Karaismailoglu.

Erodgan je prilikom obraćanja podvukao kako je riječ o veoma zunačajnom projektu, poručivši kako će najveća prednost Turske u svijetu, nakon pandemije koronavirusa, bit će jaka infrastruktura transporta.

Dodao je kako će to biti najduži most tog tipa u svijetu.

“Biće najduži most tog tipa na svijetu i krasit će Dardanele kao simbol naše pobjede u Canakkaleu”, rekao je Erdogan, te dodao: “Gradnja mosta na Dardanelima je naš višestoljetni san. Kao što smo ostvarili i mnoge druge, ostvarit ćemo i taj san.”

Erdogan se katko osvrnuo i na borbu protiv terorizma.

“Zagorčat ćemo život svim terorističkim organizacijama koje djeluju unutar i van granica naše države”, poručio je Erdogan.

Most, koji je jedan od mnogih turskih megaprojekata povezivat će na još jednoj tački Evropu i Aziju.

Most će biti dug 3.860 metara, odnosno duži od pet kilometara uključujući i vijadukte. Raspon između dva stuba bit će 2.023 metra, simbolično za obilježavanje 100. godišnjice 2023. godine.

Po završetku radova bit će most sa najdužim rasponom između betonskih nosača.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related