Turska odobrila Sputnik V za hitnu upotrebu

Date:

Turske vlasti odobrile su rusko cjepivo Sputnik V za hitnu upotrebu u Turskoj, objavio je u petak ministar zdravstva Fahretin Koča.

Koča je na Twitteru napisao da je turska Agencija za farmaceutske i medicinske uređaje odobrila hitnu upotrebu vakcine nakon “pregleda i procjena”, utirući put za upotrebu zajedno sa vakcinama Sinovac i Pfizer.

Nije bilo poznato kada će zemlja početi davati vakcinu. Koča je rekao ove sedmice da će Turska primiti 50 miliona doza vakcina Sputnik V u narednih šest mjeseci.

Ruski fond za direktna ulaganja nedavno je potpisao sporazum sa turskom biofarmaceutskom kompanijom Viscoran Ilac o započinjanju proizvodnje svoje vakcine Sputnik V u Turskoj. Viscoran želi pokrenuti proizvodnju u nekoliko narednih mjeseci u nekoliko postrojenja, saopćila je kompanija, prenosi Fena.

Turska, koja ima 84 miliona stanovnika, saopćila je da je primijenila oko 22,8 miliona doza otkako je sredinom januara pokrenula svoj program vakcinacije. Oko devet miliona ljudi je potpuno vakcinisano.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related