Turska: Osumnjičeni u vezi sa rušenjem zgrada u zemljotresu proslijeđeni sudu

Date:

Najmanje devet osumnjičenih na zapadu Turske, za koje se smatra da su uključeni u izgradnju zgrada koje su se srušile u nedavnom snažnom zemljotresu, u četvrtak su proslijeđeni sudu.

Nalog za hapšenje raspisan je za 11 osumnjičenih, uključujući izvođače radova i inženjere, koji su navodno bili saučesnici u izgradnji zgrada koje su urušene tokom potresa magnitude 6,6 stepeni 30. oktobra u okrugu Bayrakli u provinciji Izmir.

U svojim su prvim iskazima osumnjičenici tvrdili da su zgrade izgradili u skladu s tadašnjim propisima, prenosi agencija Anadolija.

Jedan izvođač, identificiran pod inicijalima M. B. U, za kojim je bila izdana potjernica zbog urušavanja jedne stambene zgrade, povrijeđen je u potresu i još uvijek je na intenzivnoj njezi. Njegov otac, koji je u zemljotresu izgubio snahu i unuke, pušten je na slobodu uz zabranu putovanja u inostranstvo.

Iz Uprave za vanredne situacije (AFAD) u srijedu ujutru je saopšteno da je uslijed posljedica zemljotresa u turskoj egejskoj regiji poginulo 114 osoba, a povrijeđeno više od hiljadu ljudi. Na bolničkom liječenju je zadržano 137 povrijeđenih.

Zemljotres jačine 6,6 stepeni po Richteru u petak je pogodio Izmir i susjedne regije, a nakon toga je u toj regiji registrovano 1.621 podrhtavanje tla, od toga su 44 jača od četiri stepena po Richteru.

Spasilačke ekipe su ispod ruševina spasile više od 105 osoba, među njima su i trogodišnja Elif Perincek, koja je iz ruševina izvučena nakon 65 sati, te četverogodišnja Ayda Gezgin, koja je pod ruševinama bila 91 sat.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related