Turska po svog državljanina zaraženog koronavirusom poslala avion u Švedsku

Date:

Emrullah Gulusken, turski državljanin kojemu je u Švedskoj potvrđen koronavirus te tamo nije primljen u bolnicu, prebačen je zajedno s porodicom u Tursku, avionom za medicinsku evakuaciju Ministarstva zdravstva Republike Turske, javlja Anadolu Agency (AA). 

Turski avion, koji je jutros sletio na aerodrom Sturup u Malmou, gdje je primio porodicu Gulusken, oca Emrullaha i troje djece, poletio je potom za Tursku. 

Emrullahova kćerka Leyla Gulusken, koja je ostala u Švedskoj, kazala je novinaru AA kako je za nju bio jedan veoma emotivan trenutak kada je na aerodromu vidjela avion koji je stigao po njenog oca. 

– Nakon što je objavljena vijest na AA, dobili smo brojne pozive od turskih zvaničnika. Ministar zdravstva Fahrettin Koca je poslao avion. Zaista smo ponosni na našu zemlju – kazala je Leyla.

Kćeri turskog iseljenika zahvalile su se predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu i ministru zdravstva Fahrettinu Koci zbog inicijative koju su pokrenuli kako bi njihovom ocu bio pružen adekvatan medicinski tretman.

– Čuli smo vaš glas. Naš avion je na putu. Dolazimo u Švedsku – napisao je ministar Koca na Twitteru, koji je izdao naredbu da avion za medicinski evakuaciju poleti za Malmo.

 – Znala sam da će nas naša zemlja podržati bez obzira na sve. Stali su uz nas u ovom teškom trenutku i učinili sve što mogu. Zahvaljujem ministru Koci, neka Allah zaštiti našu zemlju – uzvratila je na poruku ministra Emrullahova kćerka Leyla.

Šef Ureda za komunikacije Predsjedništva Turske Fahrettin Altun, također, podijelio je poruku na Twitteru.

– Turski državljanin Emrullah Gulusken nije liječen u Švedskoj iako je pozitivan na koronavirus. Iz Turske smo poslali avion po njega – kazao je Altun.

Na Altunov tweet odgovorila je druga Emrullahova kćerka Samira.

– Ponosni smo što smo Turci. Turski dužnosnici su svo ovo vrijeme bili s nama u kontaktu. Avion je poslan u Malmo, a na aerodrom će doći ambulantna kola. Neka Allah štiti našu zemlju”, napisala je Samira.

Cijelu ova priča počela je nakon što je kćerka Samira na društvenim mrežama objavila videozapis i ispričala slučaj njenog oca.

– Živim s porodicom u Švedskoj. Moj otac je prije 11 dana dobio temperaturu i počeo osjećati poteškoće u disanju. Javili smo se ljekarima, ali nažalost niko nije došao. Danima smo zvali više puta, ali niko nije odgovorio na naše pozive – poručila je u videozapisu.

U međuvremenu, Ambasada Turske u Štokholmu i Direkcija za tursku dijasporu i srodne zajednice (YTB) stupili su u kontakt s porodicom Gulusken. Ministar zdravstva Fahrettin Koca razgovarao je sa Samirom i dobio informacije o zdravstvenom stanju njenog oca, ze je pokrenuta ova akcija.

(AA)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related