Turska snažno osudila paljenje njene zastave u Grčkoj

Date:

Republike Turska oštro je osudila ponašanje grčkih vlasti zbog provociranja javnosti i dozvoljavanja paljenja turske zastave povodom jučerašnjeg ponovnog početka vjerskih obreda u džamiji Aja Sofiji.

– Snažno osuđujemo ponašanje zvaničnika grčke vlade i parlamenta koji su neprijateljskim izjavama provocirali i huškali javnosti te otvoreno odobrili paljenje veličanstvene turske zastave u Solunu – naveo je u saopćenju glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Turske Hami Aksoy.

Aksoy je također naveo kako je Grčka ponovo pokazala neprijateljstvo prema islamu i Turskoj i to pod plaštom reakcije na ponovno otvaranje džamije Aja Sofije za vjerske obrede.

– Niti jedna država nema pravo Turskoj držati lekcije kako se koriste suverena nacionalna prava. Aja Sofija, koja je voljom turskog naroda ponovo otvorena za vjerske obrede, kao i svi drugi kulturno-historijski objekti na teritoriji Turske će uvijek biti u nađem vlasništvu i pod našom zaštitom – poručio je Aksoy.

Turske vlasti su 10. jula ukinule status muzeja i vratile status džamije Aja Sofiji, a jučer je u toj istanbulskoj ljepotici nakon 86 godina klanjan prvi džuma-namaz. Takva odluka turskih vlasti je u skladu sa sporazumom sa UNESCO-om na čijoj listi se Aja Sofija nalazi kao spomenik svjetske baštine. Turske vlasti su najavile da će u duhu tolerancije i slobode Aja Sofija ostati otvorena za posjete svim ljudima.

Jučerašnji ponovni početak vjerskih obreda u Aja Sofiji izazvao je burne reakcije u Grčkoj u kojoj su u vrijeme klanjanja džuma-namaza zvonila zvona sa crkvenih zvonika, održavane posebne mise i zastave spuštene na pola koplja. Ekstremno desničarske grupe protestirale su sinoć u Solunu i zapalile tursku zastavu.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related