Turska: Tvrđava Zerzevan uvrštena na privremenu listu svjetske baštine UNESCO-a

Date:

Tvrđava Zerzevan u Diyarbakiru, gradu u jugoistočnoj Turskoj, stara oko 3.000 godina, uvrštena je na privremenu listu svjetske baštine UNESCO-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Tvrđava Zerzevan koja se nalazi u jugoistočnoj Turskoj, u blizini mjesta Demirolcek, udaljenom oko 13 kilometara od gradića Cinar, korištena je kao vojno naselje za vrijeme Rimskog Carstva.

Unutar tvrđave već pet godina traju arheološka iskopavanja koja se provode pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i turizma Republike Turske.

Tvrđava se prostire na površini od 60 dunuma, a visoka je preko 12 i duga 1.200 metara. U sklopu nje se nalazi i osmatračnica visoka 22 metra. Pored toga, na ovom području izgrađeni su i crkva, dvorac, kamene grobnice, kupatila, skladišta za oružje i 54 podzemna rezervoara za vodu.

Prema pretpostavkama stručnjaka, u ovoj tvrđavi je nekada živjelo više od 1.500 ljudi.

U septembru 2015. godine tokom arheoloških iskopavanja unutar tvrđave je otkriven i podzemni hram, iz doba ranog kršćanstva na ovom području, nakon čega je cijelo područje postalo meta turista koji dolaze is svih dijelova svijeta.

Dr. Aytac Coskun, koji predvodi tim arheologa na tvrđavi Zerzevan, u razgovoru za AA je kazao kako su tvrđava, poznata i pod nazivom “Rimski garnizon”, i otkriveni hram uvršteni na privremenu listu svjetske baštine UNESCO-a.

Naglasio je kako će što prije započeti potrebne radove i procedure kako bi ubrzo bili uvršteni i na trajnu listu svjetske baštine.

“Radovi na iskopavanjima i restauraciji nastavit će se odmah nakon što se suzbije koronavirus. Ulaskom na listu UNESCO-a, još više ljudi će sigurno znati za ovo područje. Ovo je također vrlo važno za turizam cijele regije i Diyarbakira. Prošle godine je 424.205 turista, uključujući 355.178 domaćih i 69.027 stranih, posjetilo tvrđavu. Nakon pandemije također očekujemo značajan porast broja posjetitelja”, kazao je Coskun.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related