Turski ljekari: Koronavirus ne prelazi na bebu u maternici

Date:

Predsjednik Udruženja za reproduktivno zdravlje i neplodnost u Turskoj (TSRM) Ahmet Zeki Isik izjavio je kako koronavirus ne šteti bebama u majčinim utrobama, posebno ne i kasnoj fazi trudnoće, javlja Anadolu Agency (AA).

U razgovoru s novinarom AA Isik je istakao da su u jeku globalne pandemije koronavirusa aktuelne i rasprave o utjecaju virusa na trudnice i njihove bebe.

“Dosad smo imali devet potvrđenih slučajeva zaraženih trudnica. Sve su imale uspješne porođaje. Jedna pacijentica je dobila težu upalu pluća i zbrinuta je na Odjel intenzivne njege. I ona je rodila zdravu bebu i trenutno je njeno stanje stabilno”, kazao je Isik.

Isik je kazao da nema uočene razlike među trudnicama i drugim ljudima kada je u pitanju rizik od zaraze, niti bolest koju virus izaziva.

“Podaci kojima raspolažemo ukazuju da virus ne prelazi s majke na bebu u maternici. Zato trudnice ne trebaju dodatno brinuti za bebe. Treba reći da se to odnosi uglavnom na trudnice u poznim sedmicama trudnoće. Malo imamo informacija o slučajevima rane trudnoće. Naša preporuka je svakako da svi budu maksimalno pažljivi”, poručio je Isik.

Ističući da trudnoća ništa ne mijenja kada je riječ o širenju zaraze i oboljenja od koronavirusa, Isik je kazao da je to bolest koja je opasna po sve kategorije ljudi, a posebno za stare osobe i onkološke pacijente.

“Ne treba miješati različite gripe s koronavirusom jer neke sezonske gripe mogu izazvati veće probleme u trudnoći. Virus Zika izaziva anomalije kod beba, ali to nije slučaj s koronavirusom“, kazao je Isik.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related