Turski novinari očarani prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine, potencijal u zimskom turizmu

Date:

Grupa turskih novinara boravila je nekoliko dana u Sarajevu i na planinama oko grada, informirali se o zimskoj turističkoj ponudi glavnog grada Bosne i Hercegovine i poručili da su očarani prirodnim ljepotama BiH.

Radi se o prvom ‘Fam tripu’ za predstavnike turskih medija, koji je organizovala Turistička zajednica KS, a u Sarajevu su boravili novinari Turske radio-televizijske (TRT), lista “Yeni Safak”, te tri novinske agencije – Anadolu Agency (AA), agencija Demiroren (DHA) i agencija Ihlas (IHA).

Grupa od deset novinara obišla je znamenitosti grada Sarajeva – Baščaršiju, mezarje Kovači, Žutu tabiju, Trebević, Tunel spasa, a u drugom dijelu posjete boravili su na olimpijskim planinama Igmanu i Bjelašnici, gdje su informirani o zimskoj turističkoj ponudi Sarajeva. Po završetku posjete, prije povratka u Tursku, novinari su istaknuli dojmove o Sarajevu i olimpijskim ljepoticama.

Novinar turskog lista “Yeni Safak” Ersin Celik ranije je imao priliku posjetiti Sarajevo, ali, kako je kazao, te posjete uglavnom su bile bazirane na obilasku Baščaršije i ostalih znamenitosti grada Sarajeva.

– Prvi put sam informiran o tome što Sarajevo nudi u oblasti zimskog turizma, pozitivno sam iznenađen. Sve je predivno. Planinu Igman, koja nam je poznata iz vremena opsade Sarajeva, ovoga puta smo upoznali u potpuno drugačijem svjetlu – kazao je Celik.

Dodao je da je za turiste iz Turske Sarajevo privlačno zbog blizine dviju država, kao i da je vrh Igmana od aerodroma u Sarajevu udaljen svega pola sata vožnje. I cijene su prihvatljive, kazao je, u usporedbi sa drugim evropskim državama. Smatra da su planine oko Sarajeva idealna destinacija za zimski odmor.

– Nevjerovatna prirodna ljepota, sela kao iz bajki. Potrudit ćemo se da to prenesemo turskim građanima, kroz naše tekstove – dodao je Celik. Posebno ih je dojmilo, istakao je, gostoprimstvo građana Bosne i Hercegovine.

– Jasno se može osjetiti toplina i gostoprimstvo, bez obzira što ne govorite bosanski jezik. Usred ste Evrope, ali osjetite da ste u bratskom gradu i osjetite to gostoprimstvo – naglasio je Celik.

Novinar AA Fatih Erel zahvalio je predstavnicima Turističke zajednice za organizaciju te posjete, te izrazio zadovoljstvo zbog prilike da se informira o tome što Sarajevo nudi u oblasti zimskog turizma.

– Najprije smo obišli historijske znamenitosti grada Sarajeva, a u drugom dijelu posjetili planine. Mislim da imaju veliki potencijal da u budućnosti budu jedna od najvažnijih destinacija zimskog turizma. Naša obaveza je da taj potencijal i ljepotu prezentiramo građanima Turske – kazao je Erel.

Vodič turskim novinarima tokom posjete Sarajevu bio je Mirza Omerhodžić, a zadovoljan je zbog prilike za susret sa novinarima i prilike da im prezentira znamenitosti svoje države.

– Zadovoljni su viđenim, na najbolji mogući način prezentirat će Bosnu i Hercegovinu u turskim medijima – kazao je Omerhodžić.

Stručni savjetnik za razvoj turizma u TZKS Faruk Čaluk podsjetio je da je to prvi “Fam trip“, organiziran za novinare iz Turske.

– Imali smo grupu od deset novinara. Zadovoljni su i sretni, svidjelo im se ono što su vidjeli u Sarajevu. Nama to svakako čini dodatno zadovoljstvo, potvrđuje da smo uspjeli u namjeri koju smo imali – rekao je Čaluk.

– Nada se da će priliv turskih turista u Bosnu i Hercegovinu biti kao i prije pandemije podsjećajući da su turisti iz Turske uvijek bili među najbrojnijima na području Sarajeva i Bosne i Hercegovine – saopćila je Anadolu Agency (AA).

Nakon nekoliko dana posjete Kantonu Sarajevo, grupu turskih novinara na Međunarodnom aerodromu Sarajevo ispratili su predstavnici Turističke zajednice Kantona Sarajevo i Udruženja turističkih vodiča Vučko, kao i novinarska ekipa Agencije Anadolija.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related