Turski predsjednik Erdogan uputio čestitku povodom najvećeg kršćanskog praznika Uskrsa

Date:

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan uputio je čestitku svim kršćanima koji danas obilježavaju njihov najveći praznik Uskrs, javlja Anadolu Agency (AA).

Direkcija za komunikacije pri uredu turskog predsjednika saopćila je da je Erdogan u poruci naveo kako Turska gaji višestoljetnu tradiciju vjerskih i etničkih sloboda, kao i civilizacijsko shvatanje da različitosti u društvu predstavljaju bogatstvo tog društva.

“Tlo Anadolije je u prošlosti bilo tlo na kojem je podignuta kultura suživota, a i danas i sutra će to zajedništvo i bratstvo biti naša iznimno važna snaga. Kao država ćemo svim raspoloživim resursima omogućavati našim građanima da slobodno žive u vjeri, uključujući i naše kršćane sa kojima stoljećima dijelimo sreću i sudbinu“, poručio je Erdogan.

 Turski predsjednik Erdogan u poruci je istaknuo i niz važnih projekata koji su u protekom periodu realizirani u toj zemlji, uključujući restauraciju stotinama godina starih crkava Akdamar i Demir.

Ističući kako kršćani ovogodišnji Uskrs u jeku pandemije COVID-19 dočekuju izvan crkava i tradicionalnih porodičnih okupljanja, Erdogan je izrazio nadu da će uvedene mjere prevencije dati rezultat i da će se život što prije vratiti u normalne tokove.

“Naša velika nacija i svaki njen pojedinac su i u ovom teškom periodu pokazali najbolji primjer zajedništva i solidarnosti“, naveo je Erdogan u poruci i zahvalio svima koji su se pridružili nacionalnoj kampanji solidarnosti koju je nedavno pokrenuo s ciljem prikupljanja pomoći osobama i grupama koje su najteže pogođene pandemijom COVID-19.

“Povodom Uskrsa, najsrdačnije pozdravljam i upućujem najiskrenije čestitke svim kršćanima u Turskoj i ostatku svijeta“, poručio je Erdogan.

Katolici, luteranci i anglikanci širom svijeta danas obilježavaju Uskrs, dan koji predstavlja okosnicu i temelj kršćanske vjere, odnosno uskrsnuće Isusa Krista.

Ove godine se Uskrs zbog pandemije obilježava na posve neobičan način, pa tako izostaje prisustvo uskrsnim bogosluženjima u crkvama, a okupljanja porodice oko praznične trpeze koja je svojstvena ovom prazniku se ograničavaju na najužu porodicu u skladu sa poduzetim mjerama protiv širenja koronavirusa. 

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related