Tuzla: Centralna mevludska svečanost

Mevludski program su izveli članovi hora Gazi Turali-beg, a pristunima se riječima dobrodošlice obratio glavni tuzlanski imam hfz. Ahmed-ef. Huskanović. Glavni imam Huskanović je uputio čestitku ovim svečanim povodom ističući značaj mjeseca rebiul-evvela.

Gost predavač bio je mr. Mustafa-ef. Gobeljić, glavni imam Medžlisa Brčko. Mr. Gobeljić je u svom obraćanju istakao važnost posljednjeg Božijeg poslanika i njegovog sunneta- obrasca življenja u životu muslimana.

-On je za nas primjer ili paradigma savršenog čovjeka u svim aspketima ljudskog života. I samo on ima taj legitimitet da bude primjer i uzor svim muslimanima do Sudnjega dana. I zbog toga svaki musliman teži da što više liči na svog Poslanika. Ta naša težnja mora biti stalna, mora biti konstantna i dinamična. Postoje periodi i situacije kada je ona dinamičnija, jedan od tih perioda su i ovi dani mevluda – kazao je mr. Gobeljić.

Svečanosti je prisustvovao i obratio se muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

{gallery}cebtra:::0:0{/gallery}

Muftija Fazlović je u svojoj besjedi govorio o Muhammedu, a.s., Allahovoj, dž.š., milosti koju je On darovao svim svjetovima. Mevludskoj svečanosti prisustvovali su tuzlanski imami, profesori Behram-begove medrese, vakifi, kao i veliki broj džematlija i džematlijki.

Svečanost je jedna od aktivnosti manifestacije „Stazama Poslanika islama“ u organizaciji Medžlisa Tuzla koja će se realizovati i u narednom periodu.