Tuzla: Dan brige o slijepim i slabovidnim licima

Date:

Drugi juni se obilježavao kao Dan brige Islamske zajednice o slijepim i slabovidnim licima. Tim povodom predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Tuzla posjetili su Udruženje građana oštećenog vida Tuzla.

Koordinator za saradnju sa nevladinim organizacijama Mersad-ef. Pašić i koordinatorica Odjela za brak i porodicu Elmedina Osmić Brzović su se sreli i razgovarali sa predsjednicom Udruženja Tifom Tučić i njenim saradnicama.

Razgovarano je o aktivnostima koje su realizovane u proteklom period, kao i aktivnostima čija bi realizacija trebala započeti u narednom periodu. Još jednom je istaknuta spremnost i opredjeljenost Medžlisa Tuzla da ovoj populaciji bude na usluzi kroz različite oblike podrške.

Medžlis Tuzla u saradnji sa Udruženjem realizuje posebni program pouke o islamu kroz radionice, tematska druženja i susrete za osobe oštećenog vida. Prof. Almedina Imširović uključena je u realiaciju pomenutog programa. U proteklom periodu se realizovani i drugi vidovi saradnje i podrške za ovu kategoriju stanovništa. Napravljeni su značajni pomaci na polju saradnje, a planirano je da se ista unaprijeđuje i ubuduće.

Posjeta Salkanu Deliću

Medžlis Islamske zajednice Tuzla je u povodu obilježavanja Dana brige o slijepim i slabovidnim licima organizirao nekoliko aktivnosti. Jedna od njih je i posjeta džematlijama. 

Upriličena je i posjeta Delić Salkanu, svršeniku Behram-begove medrese koji je slijep od rođenja. 

Posjeti su prisustvovali imam džemata Avdibašići Sadif-ef. Mahmutović, imam džemata Šići Nihad-ef. Ibrišević i imam džemata Previle (Medžlis IZ Srebrenik) Mirsad-ef. Djedović.

Gosti su Salkanu i njegovoj porodici prenijeli selame glavnog imama Medžlisa Tuzla hafiza Ahmed-ef. Huskanovića i glavnog imama Medžlisa Srebrenik Refik-ef. Hodžića, te mu uručili prigodnu hediju.  Posjeta koju je inicirao glavni tuzlanski imam Huskanović protekla je u ugodnom razgovoru tokom kojeg je bilo riječi o planovima i trenutnim dešavanjima u Salkanovom životu.

Salkan Delić je rođen u Tuzli 1999. godine, osnovnu školu završio je u Sarajevu u Centru za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu, a 2018. godine završava tuzlansku Behram-begovu medresu.

-U razdoblju svog osnovnog obrazovanja uvijek sam gajio nadu da zbog moje specifične situacije i okolnosti mog života, moja budućnos ne može nigdje biti ljepša nego li u lijepoj vjeri Islamu i ta spoznaja me ponukala da upišem Medresu, znajući da sigurno u toj odgojnoj-obrazovnoj ustanovi i instituciji mogu pronaći iskrene prijatelje, profesore i odgajatelje. Danas, zahvaljujući Behram-begovoj medresi, profesorima i velikom broju prijatelja, za koje sam bio veliki izazov, moj životni cilj se donekle ispunio- ističe Salkan tokom susreta. On trenutno studira i polahko planira neke nove korake u svom životu.

Elmedina O.B. 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related