Tuzla: Manifestacija sufijske duhovne muzike

Organizatori manifestacije bili su Tesavvuf Vakfi iz Burse, Tekija Mesudija, Behram-begova medresa u Tuzli i Medžlis Islamske zajednice Tuzla, a suorganizator Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona.

Manifestaciji su prisustvovali muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, predsjednik Tarikatskog centra u Bosni i Hercegovini šejh Sirijja Hadžimejlić, glavni imam Medžlisa Tuzla hafiz Ahmed-ef. Huskanović, gradonačelnik Grada Tuzla Jasmin Imamović, dirketor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić, gosti iz Turske, predstavnici kulturnog, javnog i političkog života, kao i veliki broj gostiju i džematlija iz Tuzle, ali i drugih gradova.

U programu su učestvovali Ansambl Tesavvuf Vakfi iz Burse i Ansambl tekije Mesudije. 

Prigodnom besjedom obratio se šejh ansambla iz Burse Mustafa Özbağ koji je istakao značaj sufijskog učenjaka i pjesnika Mevlana Dželaludina Rumija, te se osvrnuo i na Ljubav koja je sama po sebi put do Svevišnjeg koju može spoznati samo čovjek čista srca. Özbağ se zahvalio svim prisutnim jer su otvorili svoja srca i prisustvovali koncertu.

Svi prisutni uživali su u pažljivo osmišljenom program duhovne muzike i sema – ples derviša koji je uvršten na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine.