Tuzla: Održana tribina “Bosanski da vam besjedim”

Date:

U Kulturnom centru “Muhamed Hevai Uskufi” u Dobrnji, kod Tuzle, održana je tribina “Bosanski da vam besjedim“. Ovom tribinom obilježen je 21. februar – Dan maternjeg jezika.

Tribinu je organizovala Mreža mladih Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, a suorganizator je bio džematski odbor džemata Dobrnja.

Tribini su prisustvovali imami i mladi okolnih džemata kao i džematlije Dobrnje.

Gost predavač na tribini bio je Ali Hasanović, profesor bosanskog jezika i književnosti u Behram-begovoj medresi.

Tribina je otvorena dijelovima pjesme “Bosanski da vam besjedim” autora Muhameda Hevaija Uskufija koju je interpretirao student Mahir Avdić.

U uvodnom obraćanju imam džemata Dobrnja mr. Ibrahim-ef. Softić poselamio je prisutne i ukazao na važnost prava korištenja maternjeg jezika.

Ali Hasanović, profesor bosanskog jezika i književnosti Behram-begove medresi u Tuzli, na tribini je govorio o načinu njegovanja i čuvanja maternjeg jezika.

– Uprkos višedecenijskoj zabrani da se naš maternji jezik naziva bosanskim, on je preživio zato što ima i veliku usmenu tradiciju. Od 1993. godine i nominalno naš maternji jezik možemo zvati onako kako se stoljećima i nazivao – bosanski jezik, istaknuto je tokom tribine.

(Preporid.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related