Tuzla: Predstavljena knjiga “Šejh Hasan Kaimija – Sin vremena”

0
54

Institut za društvena i religijska istraživanja u Tuzli, u saradnji s Naučnoistraživačkim institutom Ibn Sina u Sarajevu i Behram-begovom medresom u Tuzli, organizirao je u četvrtak, 19. decembra 2019. godine, promociju knjige “Šejh Hasan Kaimija – sin vremena”, autorice dr. Mubine Moker.

Hasan Kaimija je prvi šejh Hadži Sinanove tekije, a ovu dužnost obavljao je do 1682. godine.

Rođen je u Sarajevu, u prvoj polovini XVII stoljeća, a o porodici iz koje je potjecao ne zna se gotovo ništa. Obrazovanje je započeo u rodnome gradu, a nastavio ga u Užicu. Boravio je i u Carigradu, te potom u Konji. Nakon povratka u Sarajevo biva postavljen za šejha Hadži Sinanove tekije. Nakon izvjesnog vremena iz Sarajeva se seli i do kraja svoga života živi u Zvorniku. Na Ahiret je preselio 1691/92. god., a ukopan je u turbetu u Kula Gradu iznad Zvornika.

Na promociji knjige “Šejh Hasan Kaimija – sin vremena” govorili su njeni recenzenti prof. dr. Samir Beglerović, dr. Sead Seljubac i autorica dr. Mubina Moker.

Prisutnima je dobrodošlicu poželio direktor Instituta za društvena i religijska istraživanja dr. Šefko Sulejmanović, koji je istakao važnost ove knjige, čiji su izdavači Naučnoistraživački institut Ibn Sina u Sarajevu i Institut za društvena i religijska istraživanja u Tuzli.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je ukazao na značaj aktualiziranja djela šejha Hasana Kaimije u današnje vrijeme, a čemu doprinose ovakva djela, ali i Kulturno-vjerska manifestacija Dani Hasana Kaimije koja se održava u Zvorniku.

Ova manifestacija, koju organizuju Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Zvornik, uskoro će obilježiti dvije decenije postojanja otkako je ponovo pokrenuta nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Knjiga “Šejh Hasan Kaimija – sin vremena” dr. Mubine Moker plod je višegodišnjeg istraživačkog pregnuća sabranog na 170 strana. Autorica je konsultirala relevantne izvore i nastojala što vjerodostojnije predstaviti lik, život i djelo Hasana Kaimije, a u knjizi su objavljene i fotografije rukopisa nekih Kaimijinih pjesama, silsilename, kao i opširan popis izvora i Indeks imena i pojmova.

A.Đ.