Tuzla: Svečani prijem povodom Dana hidžaba

Date:

Odjel za brak i porodicu Medžlisa Tuzla upriličio je jučer svečani prijem povodom obilježavanja Dana hidžaba.

Prijemu su prisustvovale džematlijke tuzlanskih džemata i polaznice programa Odjela koje su u protekloj godini donijele odluku da nose hidžab.

Prisutnim džematlijkama se obratila koordinatorica Odjela Elmedina Osmić Brzović, koja je uputila čestitke džematlijkama i iskazala riječi podrške na ovom važnom koraku koji ih dodatno učvršćuje na putu dobra. Osmić Brzović je istakla i značaj džemata i zajedničke podrške koju džemat može svakom pojedincu pružiti u dobrim i manje dobrim životnim prilikama.

Gošće su tokom susreta podijelile neke fragmente svojih životnih priča i puteve ka hidžabu. Emotivno su govorile o iskustvima, koja su bila raznolika, al niti jedno od iskustava nije bilo obojeno strahom i odustajanjem, nego pobjedom i srećom.

Tokom susreta su se mogle čuti i riječi zahvale za ideju i susret koji je svima koje su došle značio mnogo, jer im je ukazana pažnja i podrška, kao i lijepa riječ ovim više nego lijepim povodom.

Susretu su prisustvovale i koordinatorice tuzlanskih džemata i aktivistice Odjela. Gošćama su uručene i prigodne hedije.

Kampanja obilježavanja Svjetskog dana hidžaba potekla je iz New Yorka na inicijativu jedne studentice muslimanke sa hidžabom koja je poslije 2001. godine počela doživljavati razne neugodnosti od strane svojih kolega radi nepoznavanja islama, kao i neznanja razloga njenog prakticiranja hidžaba. 

Tako je došla na ideju kampanje kao sredstvo poticanja vjerske tolerancije i razumijevanja pozivajući sve žene, muslimanke koje ne nose hidžab kao i nemuslimanke da na samo na jedan dan pokušaju osjetiti što znači nositi hidžab.

Studentica Nazma Khan je obilježavanje pokrenula 2013. godine.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related