Tuzla: U utorak izložba fotografija ‘Bol majki Srebrenice’

Date:

Izložba “Bol majki Srebrenice” autora Ahmeta Bajrića Blicka, posvećena višedecenijskoj borbi majki Srebrenice za istinu i pravdu, bit će otvorena 6. jula u Tuzli.

Na postavci će biti izložene fotografije od 1995. godine do danas, a koje je bilježio fotograf i reporter Amhet Bajrić Blicko.

U vlastitoj arhivi Bajrić ima na hiljade fotografija koje su nastale tokom ratnih dešavanja, povratka na ognjišta, ali i života nakon povratka. Proces agresije, a nakon toga tranzicije, ispratio je kroz objektiv i jedini zabilježio dolazak preživjelih stanovnika iz Srebrenice u Nezuk kod Sapne.

Mali dio fotografija se nalazi u fotomonografiji “Srebrenički put pakla”, u kojoj se mogu vidjeti svi užasi kroz koje su prolazile žrtve genocida. Bajrić sa svojom kćerkom i unukom neumorno i dalje prati događaje širom Bosne i Hercegovine, a poseban fokus mu je Podrinje.

Svoj rad ne finansira kroz grantove, već od dobrovoljnog sponzorstva.

– Institucije teško mogu dati pojedincima sredstva putem nekih grantova, to ide putem udruženja. Trenutno sam tek registrovao udruženje. Izložbu radova o nani Fati Orlović finansirao je federalni ministar za izbjegla i raseljena lica Edin Ramić, tako da ne mogu reći kako nema podrške, ima podrške. On je prošle godine dao najveći dio sredstava za izložbu “Zvaničnici u Srebrenici 1995-2020”, a ove godine podršku sam imao i od njega kao i od Ministarstva kulture sporta i mladih TK, Grad Tuzla, općina Kalesija i Banovići – izjavio je za Fenu Ahmet Bajrić Blicko.

On podvlači da fotografija govori više od mnogo riječi, daje pečat našem umu na scenu koju smo vidjeli, ali o tome ne govorimo.

– Jako malo cijenimo fotografiju koja svjedoči genocidu u Srebrenici. Mislim da je trebalo pet puta više i da se propagira i da se govori. Mi imamo istinu, a ne znamo da je iskoristimo. Ljudi s lažima nas mogu pridobiti – izjavio je.

Izložba fotografija će biti otvorena u utorak od 19.30 na Trgu Slobode u Tuzli.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related