Tuzlanski Merhamet podijeli i do 700 iftara dnevno

Date:

Regionalni odbor Tuzla Muslimanskog dobrotvornog društva Merhamet upravlja najvećom Narodnom kuhinjom na prostoru cijele Bosne i Hercegovine u kojoj se pripremaju obroci za oko 2.400 korisnika i svakodnevno distribuiraju na područje četiri grada/općine Tuzlanskog kantona (Tuzla, Kalesija, Gračanica i Lukavac), gdje se dijele na ukupno 17 punktova.

Pored toga, Merhametov Regionalni odbor Tuzla ima i još nekoliko drugih aktivnosti i projekata pružanja pomoći socijalno ugroženom stanovništvu.

– Mjesec ramazan je za nas poseban, jer u tim danima uz pripremu iftara za naše korisnike koji poste, pripremamo iftare za postače iz različitih kategorija širom tuzlanske regije. Prije pandemije, to su bili uglavnom zajednički iftari u povratničkim sredinama ili po džematima na području Tuzlanskog kantona, gdje smo na jednom mjestu okupljali i po 300 postača. Iz svima poznatih razloga, od prošlog ramazana, a nastavili smo i u ovom, iftare pripremamo u našoj kuhinji „Imaret“ u Tuzli i dostavljamo ih na kućne adrese u okviru akcije „Iftar na kućni prag“. Obuhvatili smo postače iz skoro svih općina i gradova Tuzlanskog kantona i povratnike u Podrinju. Početkom ramazana pripremali smo i distribuirali po 300 iftara dnevno, a 22. ramazana taj broj se popeo na 712 – kaže za Preporod.info direktorica Regionalnog odbora Tuzla Mensura Husanović.

Ona ističe da prema utiscima Merhametovih aktivista koji vrše podjele i povratnim informacijama s terena, imaju veliko zadovoljstvo korisnika koji su izuzetno zahvalni što su ih obuhvatili akcijom. Među njima je veliki broj starih, iznemoglih i samaca, koji ipak poste.

Oni sami sebi ne mogu pripremiti iftar u toj količini, kvalitetu i sadržaju, a mi im, zahvaljujući podršci naših donatora iz zemlje i dijaspore, i na naše ogromno zadovoljstvo olakšavamo i uljepšavamo ramazanske dane. Imamo primjer Ajke Šehić iz Banovića koja ne može hodati, ali redovno posti i svake večeri joj dostavljamo iftar na kućni prag – govori Husanović.

Velika podrška Islamske zajednice

Pandemija koja traje već više od godinu dana uticala je na sve sfere društva. Ipak, u Merhametu ističu da su krize nekada izazovi i da se znaju pretvoriti u nešto potpuno pozitivno čemu i sami svjedoče.

Pandemija zahtijeva dodatni angažman ljudi i sredstava, ali moramo reći da nas donatori i ovog ramazana značajno podržavaju. Tu mislimo na firme, pojedince iz zemlje i dijaspore, druge partnerske organizacije i institucije i svima se i ovim putem najiskrenije zahvaljujemo. Naši uposlenici rade duže od redovnog vremena kako bi ispunili zahtjeve donatora i zadovoljili potrebe na terenu i svi zajedno uspijevamo odgovoriti situaciji. Opet se pokazuje da naš narod ima neku posebnu dobrotu u sebi, bez obzira da li je u grupi onih koji mogu pomoći ili je u nuždi, i ohrabreni smo da ćemo svi zajedno prebroditi i ovu pandemiju i njene posljedice – govori direktorica Husanović.

Pored podrške o kojoj je govorila direktorica Husanović posebna podrška u radu dolazi od Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Saradnja, kaže Husanović, Islamske zajednice i Merhameta je stalna i prirodna, od vrha do lokalnih nivoa, džemata i Merhametovih osnovnih odbora.

– U posljednje vrijeme imali smo značajnu podršku Islamske zajednice kada su u pitanju naše aktivnosti pružanja pomoći migrantima u prolazu preko našeg područja. Također, imali smo i potporu radu Narodne kuhinje, kao i zajedničku koordinaciju u aktivnostima prikupljanja kurbanskog mesa. Na lokalnom nivou istakli bi aktivnosti Odjela za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Tuzla koji svake godine organizira humanitarnu akciju „Desert za sve“ za korisnike Narodne kuhinje „Imaret“ u Tuzli u okviru koje se pripremi i daruje više hiljada slatkiša. Tokom ovog ramazana, u saradnji sa mjesnim imamima pripremamo i isporučujemo iftare za postače u svim džematima Medžlisa Islamske zajednice Tuzla i planirano je da do kraja ramazana u međusobnoj saradnji podijelimo više od 1.300 iftara. Često naše aktivnosti koordiniramo sa džematima u oba entiteta, jer imami najbolje poznaju situaciju na terenu i kome treba pomoći – kaže na kraju razgovora za Preporod.info direktorica Husanović.

(Alem Dedić/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related