U 2021. upješnu implementaciju zahtjeva Halal standarda okončalo 19 novih kompanija

Date:

U prostorijama Agencije za certificiranje halal kvalitete u Tuzli održana je 42. redovna sjednica Upravnog odobra Agencije.

Sjednici su prisustvovali članovi Upravnog odbora Agencije, predstavnik Finkom d.o.o Tuzla dr. Muhamed Alić i direktor Agencije, mr. Damir Alihodžić. Sjednicom je predsjedavao dr. Ahmed Hatunić, predsjednik Upravnog odbora Agencije.

Na sjednici je prezentiran i usvojen Izvještaj o radu Agencije za 2021. godinu. Razgovarano je o razvojnim projektima Agencije.

U toku 2021. godine upješnu implementaciju zahtjeva Halal standarda okončalo je 19 novih kompanija. Obavljeno je 140 najavljenih i nenajavljenih audita i kontrola u kompanijama.

Održane su 43 edukacije za interne auditore halal kvalitete – osobe zaposlene u kompanijama i koje su zadužene za primjenu zahtjeva Halal standarda u procesu proizvodnje halal proizvoda.

Urađeno je 69 analiza na prisustvo svinjskih proteina, rezidua pesticida i antibiotika, salmonele, teških metala i mikotoksina u hrani. Također, 66 analiza je urađeno na prisustvo GMO-a, alkohola, svinjskih proteina i masti u hrani. Dodatno je izvršeno 20 kontrola efikasnosti čišćenja radnih površina u proizvodnim pogonima primjenom luminometra.

Agencija je produžila kontinuitet međunarodnog priznatog halal certifikacijskog tijela i uspješno okončala akreditacijske audite i registraciju kod Emirates International Accreditation Centre – EIAC, UAE i Department of Islamic Development Malaysia ili poznatije JAKIM.

Prošle godine je obilježen i jubilej, 15. godina od osnivanja Agencije i dodjeljivanja prvih halal certifikata.

Upravni odbor je pohvalio rad i postignute rezultate Agencije.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related