U 91. godini na Ahiret preselio kuvajtski emir Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah

Date:

Kuvajtski emir Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah na Ahiret je preselio u utorak u 91. godini, objavila je kuvajtska državna televizija.

Televizija je prekinula redovno emitovanje programa, potom su pušteni odlomci iz Kur'ana, nakon čega je objavljena informacija da je kuvajtski emir preselio. Uzrok smrti nije naveden.

Vijeće ministara Kuvajta je 14. septembra saopćilo kako se zdravstveno stanje emira poboljšava, unatoč tome danas je potvrđena njegova smrt, prenosi Anadolija.

Sabah je 19. jula uspješno operisan, a pet dana kasnije otputovao je u Sjedinjene Američke Države radi nastavka liječenja.

Očekuje se da će prijestolje preuzeti šeik Nawaf Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, koji je od 2006. služio kao prijestolonasljednik u Kuvajtu.

Šeik Sabah al-Ahmad Jabir al-Sabah isticao se u arapskom svijetu ne samo u vanjskim poslovima svoje zemlje, već i u ulozi “posrednika i uravnotežitelja” u regionalnim pitanjima.

U dobi od 25 godina preuzeo je birokratske položaje na visokom državnom nivou.

U periodu od 1963. do 2003. godine obnašao je dužnost ministra vanjskih poslova Kuvajta, zbog čega mu je pripala titula šefa diplomatije s najdužim mandatom.

Sabah je vodio težak diplomatski proces tokom Prvog zaljevskog rata, kada je Irak okupirao Kuvajt 1990.

Nakon četiri decenije provedene na funkciji ministra vanjskih poslova, Sabah je u periodu od 2003. do 2006. godine obnašao funkciju predsjednika parlamenta Kuvajta.

Poslije smrti emira Jaber Al-Ahmad Al-Sabah 15. januara 2006. godine, za prestolonasljednika je imenovan šeik Saad, koji se zbog pogoršanja zdravstvenog stanja povlači s prijestola, a šeik Sabah peuzima prijestolje 29. januara 2006. godine.

(Preporod.info/Agencije)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related