U Baru održana centralna svečanost povodom Lejletu-l-miradža

U nedjelju 27. februara nakon jacija-namaza, Medžlis Islamske zajednice Bar – Islamska zajednica u Crnoj Gori, organizovao je centralnu svečanost povodom mubarek noći, Lejletu-l-miradža u džamiji Kunje.

Prisutnima se, u prepunoj džamiji, prvo obratio glavni imam Medžlisa Bar mr. Mujdin-ef. Milaimi, koji je poselamio prisutne i govorio o poklonima Mi’radža.

– Na Miradžu za umet Muhameda, a.s., naređuje se molitva koja je najviši način izražavanja zahvalnosti i pokornosti Uzvišenom Allahu. Muhamedu, a.s., je naređeno da obavlja pet dnevnih namaza. Zatim, na Miradžu su objavljeni posljednji ajeti sure El-Bekare. Posljednja tri ajeta sure El-Bekare su svjetlo koje nije dato nijednom vjerovjesniku prije Muhameda a.s. Posljednji ajet sure El-Bekare spominje neograničenu Allahovu milost prema umetu Muhameda, a.s.,: “Allah nikoga ne opterećuje preko mogućnosti njegovih: u njegovu korist je dobro koje učini, a na njegovu štetu zlo koje uradi. Gospodaru naš, ne kazni nas ako zaboravimo ili što nehotice učinimo! Gospodaru naš, ne tovari na nas breme kao što si ga tovario na one prije nas! Gospodaru naš, ne stavljaj nam u dužnost ono što ne možemo podnijeti, pobriši grijehe naše i oprosti nam, i smiluj se na nas. Ti si Gospodar naš pa nam pomozi protiv naroda koji ne vjeruje” – kazao je efendija Milaimi, dodavši da vjernici učenjem ovih ajeta posebnom svjetlošću prosvjetljuju svoje duše i mjesta u kojima borave i na taj način stiču zaštitu od svakog zla.

Mujdin-ef. Milaimi je podsjetio i da se Poslanik, a.s., na Miradžu zauzimao za svoj umet.

– Osim oprosta Allaha Uzvišenog, Njegova milost ističe se i u sposobnosti Poslanika, a.s., koji se zalaže za svoj umet. Muhamed, a.s., je rekao: “Svaki Allahov poslanik imao je dovu koja je primljena i svaki od njih je požurio sa svojom dovom na ovom svijetu, a ja sam svoju dovu ostavio kao šefa'at za svoj umet na Sudnjem danu“ – naveo je.

Nakon kratkog govora glavni imam je najavio predavača, zamjenika glavnog imama i imama Omerbašine džamije, Ismail-ef. Hysaja.

U svome predavanju, ef. Hysaj je reaktuelizirajući pitanje Isra i Miradža, htio odgovoriti na pitanje: Šta muslimani današnjice uče iz ovog velikog događaja, te je u tom smjeru naveo nekoliko univerzalnih poruka usko vezanih za njega.

– Ovaj događaj nas uči da nakon iskušenja, koje vjernički otrpimo, Bog nas časti velikim nagradama, kao što je i Muhameda a.s., počastio Miradžom, najvećom blizinom Njemu Uzvišenom! Bitna poruka Miradža, također, jeste i ona koja nas podsjeća na položaj čovjeka, kao krunskog Božijeg stvorenja, koje se okitilo Allahovim lijepim atributima i svojstvima, time stičići najveću titulu koja može nekom biti data – abd (rob Božiji). Kada čovjek to uspije, kao što je uspio naš poslanik Muhamed, a.s., onda se preko čovjeka i kroz njega dešavaju najveća čuda ili bolje rečeno, čovjek sam po sebi biva čudo Božije, kao što je to bio i naš Poslanik a.s. – naglasio je.

Ismail-ef. Hysaj je istaknuo da je potrebno da se uvijek sjećamo zajednice.

– Ukoliko se uvijek sjećamo zajednice i želimo drugima što i sebi, možemo stići i bitisati u blizini (hadret) Božijoj, ugledajući se na Muhameda, a.s., koji je na Miradžu, kada je bio najbliži Bogu samo tražio dobro za svoj umet – poručio je.

Nakon predavanja prisutni imami su proučili suru Jasin i Mevlud-i šerif.

Na samom kraju programa prisutnima se u svosjtvu domaćina obratio imam džamije Kunje Enis-ef. Hoxha, koji se zahvalio imamima i prisutnima koji su u ovoj noći bili istinski ukras džamije.

(Preporod.info)