U Bihaću promovirana knjiga “Tragom Božijih poslanika”


Književno veče uvodnim riječima otvorio je moderator Enes Zulić, profesor bosanskog jezika i književnosti. Između ostalog je kazao kako knjiga „Tragom Božjih poslanika“ predstavlja novo ili treće bibliografsko izdanje, koje je nastalo 1990. godine u periodu autorova putopisnog pohoda kroz jugoistočnu Tursku, tačnije područja vezana za nekoliko Božijih poslanika, prilikom čega je dr. Ibrahim Kajan putujući iz grada u grad u svoju memoriju slagao slike, historijske detalje, ličnosti, legende, usmena kazivanja, materijalne ostatke kultura iz raznih vremenskih distanci te ih preobrazio u vrijedno umjetničko ostvarenje, kao neizbrisiv trag putovanja po zemlji gdje su hodali Božiji poslanici Ibrahim, Zulfikar, Ejjub, Šuajb, a.s.
Potom se auditoriju obratio sam autor dr. Ibrahim Kajan, rekavši kako je knjiga „Tragom Božjih poslanika“, napisana neposredno prije početka agresije na Bosnu i Hercegovinu i da je doživjela tri izdanja, što na svojevrstan način govori o njenom prijemu među čitateljskom populacijom. Dalje je kazao da se “putopisni dnevnik po jugoistoku Turske”, prvenstveno odnosi na lokalitete, nazvavši ih mjestom “svjetskog izvorišta civilizacija, niza kultura, kulturnih vrenja, a koja prelaze u ono stanje koje se naziva civilizacijom”.
Inače dr. Kajan je u toku promocije govorio o knjizi kao putopisnom štivu i „usput“ prezentovao više originalnih fotografija iz vremena proputovanja jugoistokom Turske, te na interesantan način i kroz kraću formu približio auditoriju glavninu sadržaja svoje knjige, pritom im objasnivši lokalitete koje je posjetio i predanja vezana za ličnosti s kojima se ta mjesta dovode u vezu.
Na kraju su poštovaoci Ibrahima Kajana i njegovog bogatog književnog opusa izraženog u preko deset knjiga različitih žanrovskih usmjerenja, najvećim dijelom pisanih za vrijeme višedecenijskog plodonosnog rada u Zagrebu, bili u prilici da ga izravnije upoznaju i porazgovaraju o pitanjima koja su se ticala dotične knjige, ali i cjelokupnog opusa ovog renomiranog  kulturnog djelatnika.