U biografijama naših heroja sadržana je naša historija

0
160

Foto:Izet Nanić/RTVUSK

(uz dan šehadeta heroja oslobodilačke borbe Izeta Nanića)

Piše: Esad Bajić

Svako vrijeme ima svoje težnje, svoje potrebe, svoje mahane, a najlakše ih možemo sagledati i pojmiti kroz heroje tog vremena.

U biografijama naših heroja sadržana je naša historija. Heroji, kao i sve drugo u historiji, dolaze onda kada je vrijeme i potreba za njima, i nestaju kad nestane potreba za njima takvima.

Oni su izrazi vremena u kom su živjeli, najbolje što je mogao dati njihov narod u datim okolnostima.

Knjige, tekstovi i zapisi koje svjedoče o životu heroja Izeta Nanića, o njegovom ratnom putu, herojskoj ulozi u odbrani naše države od vanjske i unutrašnje agresije, ne završavaju na današnji dan 1995. godine kada je postigao šehadet, ni za njega ni za nas.

Tu samo završava tridesetogodišnja životna priča o čovjeku Izetu Naniću.

Priča o heroju Izetu Naniću nije počela njegovim rođenjem niti završava njegovim šehadetom. Ta priča traje, evo, i ovim mojim malehnim razmišljanjem o njemu, vašim čitanjem, hiljadama misli koje u ovom i svakom drugom danu njegovo ime i njegovo djelo tkaju u promišljanju našeg života, stvarnosti, pamćenja i sagledavanja prostora i vremena.

Svjedočanstva o nastanku heroja Izeta Nanića su priča o našim vrlinama, ali i našim mahanama, o izazovima našeg postojanja na ovim prostorima, dobrim i lošim odgovorima na te izazove. O dobrim, hrabrim, mudrim, pametnim vizionarima među nama ali i o uskogrudnim, slijepim, neukim, tromim i umno sakatim pojedincima i grupama koje žitu našem kukolj daju.

Rijetko koja priča o heroju daje bolji presjek našeg naroda, našeg bića, od priče o heroju Izetu Naniću.

Ne, nije ta priča rijetka u našoj prošlosti, naše postojanje ovdje i sada, svjedoči da je sjeme potrebe iz koje je nikao heroj Izet Nanić dalo mnogo dobrih plodova, no ova je posebna, jer je njeno sjeme najvidnije uzrelo i plod svoj dalo u riječi heroj.

Zato je potrebita da se čita, uči, promišlja. Da se naše danas sa onim kad je priča nastajala uspoređuje. Da se traže u našim živim danas znakovi koji upućuju na sličnost sa ovim herojem, da se u mladosti našoj prepoznaje klasje koje stotine zrna daje. Da se traže kvaliteti kojima ni trideset godina života nije malo da u heroje uzriju.

Da posvjedočimo da je takvo što moguće sjećanjem na heroja Izeta. Riječ heroj pišem malim slovom kraj njegova imena, jer njegovo ime uz imena drugih naših heroja, našoj riječju heroj značenje daju. Zato treba znati njegovu i njihovu historiju, poznavati njihove živote i postupke, okolnosti i vrijeme u kom su živjeli da bi se ispravno znalo shvatiti u našem bosanskom jeziku značenje riječi heroj.

Jer, ne znaš šta ta riječ znači ako ne znaš priču o Izetu, njegovim Hamzama, Gazijama, Tajfunima… Ne znaš joj značenje u bosanskom jeziku. Značenje zbog kojeg je ta riječ neprevodiva na druge jezike. Kad to naučimo, moći ćemo i riječ heroj pisati velikim slovom bez ikakve greške u pravopisu.

Uskoro će izbori u našoj zemlji. Masa će davat pravo pojedincima da je vode i odlučuju za nju. Može li i jedna bošnjačka stranka pozvati Bošnjake da da glas njihovim kandidatima ako nije sigurna da svaki od njih ne zna priču o Izetu Naniću i drugim herojima oslobodilačkog rata?

Može li ponuditi kandidata za liste općina ako nije sigurna da taj kandidat bar ne zna imena brigada tog kraja i broj šehida koje su te brigade dale u oslobodilačkoj borbi? Može li se i jedan kandidat bošnjačke stranke ponuditi kao mlada nada ako svoj kvalitet nije spreman posvjedočiti bar najosnovnijim znanjem o herojima naroda čije glasove traži?

U biografijama naših heroja sadržana je naša historija. U našoj historiji sadržano je naše biće. U njenim svijetlim primjerima recept je našeg opstanka.

Biste li dali današnji ručak da vam sprema onaj koji ne zna šta će, kako će, od šta će ga zgotoviti?

Volio bih da uvedemo običaj da na predizobrnim obraćanjima naši političari prestanu pričati o budućnosti, a da počnu pričati o našoj prošlosti. Ako pokažu da nju znaju i poštuju, ja ću vjerovati u budućnost, bez tog znanja i razumijevanja sve priče o budućnosti su bez temelja.

A znamo šta biva sa zgradama bez temelja.

Tekst odražava stavove autora, a ne nužno i stavove Islamske zajednice u BiH – Media centra d.o.o