U Bužimu proučena hafiska dova hafizi Ismeti Duraković – Karaga

Date:

– Kur'an je snaga od Gospodara svjetova, lijek za naše duše i dar Allahov ljudima. Ljubav prema Kur'anu je posebna, a ona se ogleda i u činjenici da je to knjiga koju posebni ljudi nauče napamet od korice do korice, pri tome ulažući maksimalan napor, uz strpljivost i ustrajnost, te mnogo ljubavi i poštovanja prema Božijoj riječi – rekao je imam džemata Jusufovići u Medžlisu IZ Bužim Fahrudin-ef. Baltića, otvarajući program prve hafiske dove u ovom džematu koja je upriličena u subotu, 24.10.2020. godine hafizi Ismeti Duraković – Karaga.

Hafiza Ismeta Duraković – Karaga je rođena i odrasla u džematu Jusufovići. U mekteb je krenula kod tadašnjeg imama Džemal-ef. Abazovića, koji se prisjetio tih dana kada je hafiza Ismeta počela dolaziti u mekteb i sticati svoja prva znanja o vjeri i Kur'anu.

– Hafiza Ismet je već sa pet godina pokazivala svoju sklonost i ljubav prema vjeri i Kur'anu. Prije nego li je i zvanično krenula u mekteb znala je neke sure napamet, pa čak i neke ajete iz sure Jasin. Kroz mektebsku nastavu se pokazala kao marljiva i zainteresirana učenica, koja je postigla vrhunske rezultate. Upisom u medresu, svoju vezu sa Allahom i Kur'anom je ojačala i uz Božiju uputu i milost, danas je, na našu veliku radost, hafiza Kur'ana Časnog – istakao je efendija Abazović.

Hafiza Ismeta svoj put hifza je na poseban način doživjela. Motivacija su joj bili njen suprug, muhaffiza, rodbina i velika želja da postane hafiza Kur'ana Časnog.

– Od malih nogu sam priželjkivala da naučim što više Kur'ana napamet, a vremenom kako sam sazrijevala osjećala sam veliku želju za hifz cijelog Kur'ana. Svaka nova naučena stranica mi je bila najbolja motivacija, a poseban motivator je bila moja muhaffiza Hajra Imamović – Zulum koja me je stalno poticala i motivisala da idem naprijed. Biti hafiza Kur'ana Časnog je velika privilegija, Božija milost, ali i odgovornost koju prihvati svaki hafiz. Hvala mojoj nani koja me je redovno vodila u mekteb, mojim roditeljima, muallimima, muhaffizi, suprugu, džematu i svima koji su bili uz mene na mom putu hifza Kur'ana Časnog – kaže hafiza Ismeta.

Na svečanosti uručenja hafiske diplome prisutnim vjernicima su se obratili glavni imam i predsjednik Medžlisa IZ Bužim Mehmed-ef. Harčević i Eniz-ef. Veladžić. Oni su u ime Medžlisa Islamske zajednice Bužim čestitali hafizi i njenoj porodici na ovoj časnoj tituli i osvrnuli se na činjenicu da hafiza Ismeta nije zaboravila svoje rodno mjesto i da je jedan od najljepših trenutaka u svom životu – njenu hafisku dovu, upravo upriličila u svom rodnom mjestu.

Nakon što su hafizi proučili po jedno ašere, posljednje Kur'anske sure je proučila i hafiza Ismeta i proučene dove, diplomu hafiza Kur'ana Časnog hafizi Ismeti je uručio izaslanik reisu-l-uleme i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, koji se potom i obratio.

– Moja asocijacija kada se spomene džemat Jusufovići jesu imami koji su radili u ovom džematu; Munir-ef. Makić, Džemal-ef. Abazović i današnji Fahrudin-ef. Baltić. Vidimo da naši imami koji vrijedno rade u svojim džematima formiraju vrlo kvalitetnu pretpostavku da danas svjedočimo rezultatima njihovog rada – rekao je u svom obraćanju muftija Kudić.

Podsjetio je da je ovo četvrta hafiska dova u relativno kratkom periodu u ovom medžlisu, što je, kako je rekao, za svaku pohvalu.

– Mnogo je danas momaka i djevojaka koji su mogli naučiti Kur'an napamet i postati hafizi. Međutim, nije veliki broj onih koji se odreknu vlastitog komoditeta i ulože mnogo truda i vremena da bi postigli ovakvu jednu časnu titulu. Ovakvi primjeri me podsjete na Asiju, suprugu Faraonovu, koja je u svom vremenu i na poziciji na kojoj je bila mnogo žrtvovala za opće dobro želeći isključivo Allahovo, dž.š., zadovoljstvo. Trud hafiza i hafize se samo džennetom platiti može – istakao je muftija Kudić.

Hafiza Ismeta Duraković – Karaga je rođena 25.03.1996 godine u Cazinu, od oca hadzi Džemala i majke Sabahe. Osnovnu školu je završila u Gornjoj Koprivni, zatim Medresu Džemaludin-ef. Čaušević u Cazinu. Trenutno je apsolvent na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, smjer za Arapski jezik i književnost. Hifz je počela učiti 2016. godine pred hafizom Hajrom Imamović-Zulum, a završila 2018. Poslije toga je slijedio period pripremanja za komisiju, te je hifz uspješno položila 20.06.2020 godine pred komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Sarajevu. Hifz je polagala u rekordnom periodu od 6 dana učeći po pet džuzeva (100 stranica) dnevno. Živi u Jajcu sa suprugom Eminom gdje obavlja posao mualime u svom džematu.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related