U Cazinu održan iftar Mreže mladih Muftijstva bihaćkog

Veliki omladinski iftar u organiziciji Mreže mladih Muftijstva bihaćkog u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice (IZ) Cazin, muallimom Almom Šahinović i humanitarnom organizacijom “Ruka nade” iz Sjedninjenih Američkih Država, održan je sinoć u Cazinu.

Ovom iftaru je prisustvovalo više od dvije stotine mladih iz svih medžlisa Muftijstva bihaćkog, ali i mladi iz Medžlisa IZ Sisak iz Republike Hrvatske. Iftaru je prisustvovao i nakon dove se obratio muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, a prije iftara mladima je prigodno predavanje o značaju mladosti za islam i islamski poziv održao Salih-ef. Haušić, profesor u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu.

Iftaru su prisustvovali i glavni imam i predsjednik Medžlisa IZ Cazin Said-ef. Mujakić i prof. Haris Ćoralić, prenosi Muftijstvo bihaćko.

– Mladi i ramazan idu zajedno, a večeras mi je došla potvrda ovih riječi koje je neko nekada rekao. Mi smo u toku mjeseca ramazana prisutni na mnogim iftarima, ali ovaj iftar sa mladima iz našeg muftijstva mi spada u red najdražih. Posebno mi je drago što je večerašnji predavač bio Salih-ef. Haušić, moj prvi muallim od kojeg sam naučio prve harfove i koji je na nas prenio mnogo ljubavi prema našoj vjeri. Mi u mjesecu ramazanu vidimo brojne berekete na svakom mjestu i možemo posvjedočiti da smo u ovom mjesecu, iako smo ljudska bića, najsličniji melekima, jer više činimo dobra i manje svjesno griješimo. Zato, neka nam ovaj ramazanski hal bude stimulans da tako nastavimo i poslije ramazana – poručio je u svom obraćanju muftija Kudić.

Aldin-ef. Adilović, koordinator Mreže mladih Muftijstva bihaćkog nije skrivao svoje veliko zadovoljstvo ovim događajem i poručio da Mreža mladih svakim danom prerasta zaista u veliku snagu Islamske zajednice i postaje faktor među mladima u cjelini.

– Ovo je nesvakidašnji događaj koji je večeras upriličen za sve mlade iz našeg muftijstva i susjednih općina iz Hrvatske. Večerašnji ambijent pokazuje jedno zajedništvo, jednu snagu i polet naših mladih, gdje nam je želja da se oni povežu i ostanu u kontaktu, što je naša dova i parola s kojom smo večeras nastupili na ovom iftaru. Svima su večeras podijeljeni rokovnici u kojima se nalaze i kontakt podaci svih članova Mreže mladih iz našeg muftijstva, kao i onih koji su prisustvovali na iftaru iz Hrvatske, što je dodatni poticaj za još bolje i kvalitetnije zbližavanje mladih – poručio je Adilović.

Jedna od najvažnijih karika u organizaciji ovog iftara je svakako i muallima Alma Šahinović koja je svih dosadašnjih godina organizirala iftare za mlade iz Cazina, a ove godine je ponudila saradnju Mreži mladih Muftijstva bihaćkog i zajedno sa svojim partnerima iz organizacije “Ruka nade” iz SAD-a pomogla organizaciju ovog iftara.

– Mnogo godina smo do sada organizirali i ftare za mlade iz Cazina i nismo, doduše, nikada do sada širili tu priču i na ostale medžlise. Ove godine su se mnoge kocke posložile i uspjeli smo napraviti, nadam se, veoma lijepu i uspješnu priču. Ovom prilikom najljepše zahvaljujem organiziji “Ruke nade” iz SAD-a, koji su sponzori i ovog večerašnjeg iftara. Uvijek sam voljela raditi projekte koje su se ticali mladih, a motivacija za taj angažman su moja djeca kroz koje vidim potrebe mladih u današnjem svijetu i u skladu s tim i djelujem. Sretna sam da je ovaj večerašnji iftar protekao u najboljem redu i da su svi zadovoljni organizacijom i činjenicom da su se sastali na jednom mjestu ovim blagoslovljenim povodom – istakla je muallima Šahinović.

Šejma Crnkić iz Medžlisa IZ Sisak je veoma pozitivno i sa odušvljenjem prokomentarisala druženje mladih na ovom iftaru, te se u ime svojih kolega zahvalila na gostorpimstvu i veoma ugodnoj atmosferi.

Adna Topić, članica Mreže mladih Cazin, istakla da su njene impresije sa večerašnjeg ifara posebne i da je zadovoljna i sretna što je Mreža mladih Cazin bila domaćin ovom velikom i značajnom skupu mladih iz cijeog Muftijstva.

Nakon iftara i druženja, mladi su zajedno sa muftijom Kudićem, prof. Haušićem, hafizom Suadom Šahinovićem i glavnim imamom Said-ef. Mujakićem klanjali teravih-namaz u Islamskom centru Ostrožac, Medžlis IZ Cazin.

(Preporod.info)