U Centru za kulturu Dobrinja izložba ‘Bošnjačka književnost u 100 knjiga’

Date:

Izložba “Bošnjačka književnost u 100 knjiga” bit će otvorena sutra u Centru za kulturu Dobrinja – Vila Hadžihalilovića, u sarajevskoj Općini Novi Grad.

Izložba je multimedijalnog karaktera i čine je 15 informacionih panoa, video uradci u trajanju od 29 minuta, leci s odabranim citatima iz objavljenih djela (60 stranica) i izlošci: knjige, isječci iz novina, fotografije i drugo.

Edicija Bošnjačka književnost u 100 knjiga književno-naučni je projekt s ciljem književno-historijske sistematizacije, valorizacije i afirmacije povijesti bošnjačke književnosti u njezinoj sveukupnosti, počev od srednjeg vijeka i početaka bošnjačkog književnog stvaranja, pa sve do savremenosti i recentnog književnog trenutka.

Riječ je o kapitalnom projektu koji obuhvata cjelinu bošnjačke književne prakse i koji, prvi put u dugom povijesnom postojanju Bošnjaka kao naroda, na naučan način, odnosno na način savremene književne historiografije, predstavlja fenomen bošnjačke književnosti kao takve u njezinoj sveukupnosti.

Edicija se kontinuirano objavljuje od 1995. godine, a čini je planiranih 20 kola od po pet knjiga, tj. sveukupno 100 knjiga, pri čemu je dosad objavljeno 12 kola (60 knjiga), dok je 13. kolo u pripremi, najavljeno je iz Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”.

O izložbi su obaviještene sve osnovne i srednje škole s područja općine Novi Grad.

Izložba je i prilika da nastavnici i profesori osnovnih i srednjih škola organiziraju posjetu i održe odgovarajući čas do 31. decembra od 9.00 do 17.00 sati.

(BZK “PREPOROD”)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related